DANAS SU SVETI VRAČI: Zrenjaninski lekari proslavljaju svoju slavu

U Uspenskom hramu u Zrenjaninu služena je danas liturgija povodom praznika Svetog Kozme i Damjana. Ovo je i lekarska slava – Sveti Vrači Kozma i Damjan su zaštitnici lekarske profesije.

Kumovi su ove godine bračni par dr Zdravko i dr Svjetlana Ždrale. Slavski obred je služio otac Radivoj (Nađalin), starešina Uspenskog hrama, uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

– Danas je veliki dan za lekarsku profesiju, Sveti Vrači Kozma i Damjan – podsetio je dr Zdravko Ždrale. – Mojoj supruzi i meni je pripala čast, zadovoljstvo i odgovornost da budemo kumovi lekarske slave. Želim svim kolegama srećnu slavu, dobro zdravlje i uspeh u profesiji.

Kako je rekla dr Svjetlana Ždrale, posebno je važno brinuti o zdravlju, a ukoliko se naruši pružiti blagovremenu i stručnu lekarsku negu. Kumstvo za sledeću slavu je primila dr Miloranka Kiurski.

– Izuzuzetna mi je čast što sam danas primila kumstvo za sledeću slavu – kaže za Zrenjanin” dr Miloranka Kiurski. – Sv Vrači Kuzma iu Damjan su bili božji izaslanici, mi nastavljamo tradiciju njihovog proslavljanja. Trideset šest godina obavljam lekarsku profesiju i ovo je kruna moga predanog rada. Lekar uvek ostaje lekar.

Sveti Vrači Kozma i Damjan zrenjaninski lekari slave u organizaciji Podružnice lekara Zrenjanin.

Godinama se na ovaj praznik održavaju balovi u Kaštelu Ečka ili u Hotelu “Vojvodina”. Na večerašnjoj svečnosti u Hotelu “Vojvodina” najsvečaniji deo biće primopredaja ikona. Dr Svjetlana i dr Zdravko Ždrale će predati ikonu Sv Vrača Kozme Damjana dr Miloranki Kiurski.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa „radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi“ pa su u narodu poznati kao sveti Bezsrebrenici.

– Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Damjan i Kozma su, po hrišćanskim predanjima, upamćeni što su besplatno lečili. I ni po čemu nisu pravili razliku mjeđu pacijentima. Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata bilo je da ne izgovaraju ime Hristovo uludo, čak i ako ne žele da prihvate hrišćanstvo.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje.

BRANKA JAJIĆ

FOTO: ZORAN MEĐO

lekari foto medjo zoran (1)_resize