ZASEDALO JE GRADSKO VEĆE ZRENJANINA: Važne investicione odluke

Gradsko veće Zrenjanina donelo je jutros nekoliko dalekosežih investuicionih i odluka koje se tiču snabdevanja grada prirodnim gasom.

Usvojen je Elaborat o opravdanosti otuđenja 7 hektara i 36,6 ari građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni „Jugoistok“ u korist korejske kompanije „Eseks Balkan“ DOO Beograd, po ceni nižoj od tržišne. Investitor – proizvođač bakarnih provodnika za industriju i energetiku platio bi 28,83 umesto 69,94 miliona dinara, kolika bi, po nalazu Poreske uprave, bila vrednost zemljišta. Razlika bi bila više nego kompenzovana zapošljavanjem 32 radnika već naredne godine, a do 2022. godine broj zaposlenih bio se povećao na 139. Za prvu godinu poslovanja prosečna neto zarada bi iznosila 90.000 dinara mesečno. Računa se i na visoke prihode od poreza na zemljište i ostalu imovinu koju će plaćati investitor, oko 97 mliona dinara, od 2018. do 2022. godine.

Saglasnost na ugovor o otuđenju zemljišta daje Vlada Republike Srbije.

Važna je i odluka o prenosu prava javne svojine nad sistemom za distribuciju prirodnog gasa sa Grada Zrenjanina na Republiku Srbiju, o čemu će ugovor sklopiti „Gradske Toplana“ Zrenanin i „Srbijagas“.

Prema rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, koji je predsedavao sednicom, na taj način će gubitak „Toplane“ nastao zbog neblagovremenog izmirivanja dugova prema „Srbijagasu“, pre više godina, prestati da opterećuje „Toplanu“, a posredno i bužet Grada.

– Nastojećemo da gas pojeftini, jer će biti jedan posrednik manje u distribuciji, a svakako da mu cena duže vreme bude stabilna. Odluku bi potvrdila republička Vlada do kraja ove godine – poentirao je gradonačelnik.

Veće je donelo i tri odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, prema javnom pozivu raspisnom oktobra prošle godine. Vladina Komisija u čijem su sastavu, pored ostalih i ministri poljoprivrede, privrede i finansija i njihove kolege sa pokrajinskog nivoa, pozitivno ih je ocenila među 15 prispelih ponuda.

Svakako je najzanimljivija ponuda firme „Tenis invest“ DOO Beograd, za zakup 2.431 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, na 30 godina. Planove generalne i detaljne regulacije radnog kompleksa „Farma Banatski Despotovac“ usvojila je proletos Skupština grada. Nemačka kompanija „Tenis“ plaćala bi za zakup jednog hektara oko 250 evra godišnje, a koristla bi ovo zemljšte od ekonomske godine 2019/2020.

Zrenjaninski „Farmer 023 VM“ (vlasnici Željko Malušić i Aleksandar Vukoje) koristiće 67 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, na osnovu pozitivno ocenjene investicije u stočarsku proizvodnju od 500 hiljada evra, plus zakupnina od oko 250 evra po hektaru godišnje. „Fud Planet“ Zrenjanin (zastupnici Marko Kešelj i Mladen Pešut) bi zakupio 900 hektara poljoprivrednog zemljišta za uzgoj soje radi prerade.

Danas usvojene investicione odluke treba da potvrdi i republička Vlada.

Gradsko veće je usvojilo i odluku o pribavljanju nepokretnosti, zemljišta i zgrada u Banji „Rusanda“, bez nadoknade, od Republike Srbije – radi izgradnje sportskog stadiona.

M. S-n.