U BANATSKOM KARAĐORĐEVU: Bogatstvo trpeze i rukotvorine

Etno sajам hrane, pića i ručnih radovа na manifestaciji „Karađorđevačkih prela”, pokazao je na najbolji način kako se tradicija čuva od zaborava. Osmi put, sajam su organizovale članice udruženja žena „Vidovdan“ iz Banatskog Karađorđeva. Ove godine, vredne žene „Vidovdana“ sa članovima „Ličke kape“ i sugrađaninom Bogdanom Bastom, uz prisustvo udruženja žena iz opštine Žitište, Nova Crnja, Kikinda, Zrenjanin, Bečej i Sečanj, organizovale pravo „Ličko prelo“, gde se pevao lički ojkan, služila basa sa uštipcima, ricao kukuruz, prela vuna, plele čarape i pričale priče…

karadjordjevo etno sajam1

– Bilo je 12 udruženja koja su predstavila domaću hranu pravljenu po starim receptima. Tu su bili starinski kolači, slatki i slani, ručni radovi… Imali smo mnogo izloženih starih“ kuvarica”. Tu su bili i vezeni peškiri, čaršavi… Bili smo obučeni u narodne nošnje i vratili smo se u ona stara vremena kada su se prela redovno održavala. Bilo je pesme, igara, neko je štrikao, neko heklao – rekla je predsednica „Vidovdana” Verica Marčetić.
Etno sajam, svečano je otvorila mr Svetlana Maja Babić, pokrajinska poslanica AP Vojvodine, koja je pohvalila ovakav rad pre svega vrednih žena „Vidovdana“ i svih prisutnih udruženja, ističući da se ovako čuvaju običaji, tradicija, istorija i da se ovako širi ljubav i prijateljstvo.

Ukusna hrana, prelepi ručni radovi, druženje i pesma su još jednom obeležile „Karađorđevačka prela“ na pravi način.

M.Bečejac 

Foto: Smiljka Jakšić