U BIO-BAŠTI POLJOPRIVREDNE ŠKOLE: Uzgajanje biljaka omiljeni deo nastave

Već šest godina u Poljoprivrednoj školi đaci zajedno sa nastavnicom Jelenom Šaletić, i uz podršku nastavnika Jovana Nataroša, neguju jedinstven zeleni kutak – bio-baštu, u kojoj uzgajaju povrće, cveće, lekovito i začinsko bilje. Ovih 100 metara kvadratnih, omeđenih lepom drvenom ogradom, ne tretiraju se hemijskim sredstvima – od puževa, smrdljivih martina i drugih napasnika biljke se bore na prirodne načine. Kako kažu đaci sa kojima smo razgovarali, rad u bio-bašti u okviru praktičnih časova, omiljeni im je deo nastave.

Da bi neki proizvod bio „bio“, mora biti uzgajan na zemljištu koje makar pet godina nije bilo ničim tretirano, objašnjava nastavnica Jelena Šaletić. Njena stručna oblast jesu ratarstvo i povrtarstvo, a za organsku proizvodnju zainteresovala ju je emisija Hrvatske radio-televizije „Vrtlarica“ i knjiga autorke ove emisije. Kako kaže naša sagovornica, sada ona i đaci sami uče u školskoj bašti, beležeći dobre i loše primere iz prakse.

– Najpre smo počeli da uzgajamo povrće – crni i beli luk, paradajz, papriku, cveklu, blitvu, plavi patlidžan. Dodali smo brokoli, peršun, celer rebraš i korenaš, rukolu. Onda smo uveli i lekovito i začinsko bilje – žalfiju, matičnjak, nanu, bosiljak, majčinu dušicu, origano. Zasadili smo i biljke zaštitnice vrta – kadifu, neven, dragoljub. Na primer, kadifa insekte odbija svojim mirisom. Dragoljub je jestiv i na sebe privlači vaši, koje onda ne idu na povrće. Zapravo, sama raznolikost bio-bašte, koja „kao da je bez reda“, zbunjuje insekte, tako da nemaju na jednom mestu biljke na koje bi ciljano išli. Vodimo se i principom da se biljka sama izbori – objašnjava nastavnica Jelena Šaletić.

Dodaje da im ne uspeju sve zamisli uvek „iz prve“.

– Jedne godine smo imali najezdu puževa, dođemo ujutru, a oni sve pojeli. Iako bi najlakše bilo isprskati, nismo to radili. Pravili smo klopke od piva i soca, tako hvatali puževe i nosili ih iz bašte. Zato sam sve u zbornici obavestila da mi čuvaju soc od kafe – smeje se naša sagovornica.

U bio-bašti Poljoprivredne škole zatičemo i učenice sa smera tehničar hortikulture, koje su sada završile drugi razred, Milicu Milenković i Jovanu Radu. Kažu da im je omiljeni deo časova u školi praktična nastava sa nastavnicom Jelenom Šaletić.

– Od profesorke smo mnogo toga naučili i ona je uvek spremna za rad, pomaže nam u bašti i sve uvek lepo objasni. Ovde smo naučile puno stvari koje posle primenjujemo i kod kuće – ja živim na selu pa pomažem baki u bašti oko uzgajanja povrća i voća – kaže Milica Milenković.

– Sadimo i uzgajamo biljke, radimo pikiranje, pravimo supstrat, skupljamo lišće i skidamo suvo lišće i cvetove sa biljke – nabraja Jovana Radu.

Opširnije u jednom od narednih štampanih izdanja…

M. Maričić