U HOTELU „VOJVODINA”: Održana petnaesta međunarodna „Štrudiljada”

Vesna Gaborov iz Botoša umesila je najbolje štrudle od maka i oraha na Međunarodnoj „Štrudlijadi“ u Zrenjaninu, etno manifestaciji koja je sinoć održana po petnaesti put u Hotelu „Vojvodina“. Drugo mesto je osvojila Katalin Tomić iz Bele Crkve, treće Hanifa Muratović sa Bagljaša, četvrto Nada Vukov – „Gradnulički biseri“, Zrenjanin, a peto Vidoslava Simić.

Za najbolju štrudlu se nadmetalo 70 učesnika koji su umesili više od 200 štrudli, od sira, maka, oraha, rogača, višanja, jabuka….Mirisalo je juče u Hotelu „Vojvodina“ na banatske štrudle, pobedničke su se začas pojele a nisu dugo bile na stolu ni one druge…

U žiriju su bile Nada Berar, Ivanka Mačak, Eržebet Beba Radišić i Nada Kučar.

strudlijada 0005_Pobednici je pripao jednonedeljni boravak u Sijerinskoj banji a najuspešnije učesnice su nagrađene prigodnim poklonima. Jubilarnu „Štrudlijadu“ je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić a u ime organizatora goste je pozdravio predsednik Invalida rada Zrenjanin Stevan Radišić. Učesnicima i gostima su se obratili i predsednica Invalida rada Vojvodine Stana Svilar i potpredsednik invalida rada Srbije Stanko Nimčević, kao i direktorka PIO Zrenjanin Jasmina Živović.

U programu su učestvovali gosti iz Rumunije i Mađarske, kao i iz brojnih mesta Banata, kulturno umetnička društva i izvorne pevačke grupe iz Aradca, Mužlje Belog Blata, Plandišta, Krajišnika, Kikinde, Pančeva, koji su se predstavili izvornim narodnim pesmamam i igrama Srba, Mađara, Rumuna, Slovaka, Makedonaca, Bugara…Voditeljka je bila mr Branka Jajić.

strudlijada 0003_ strudlijada 0004_

Uvertira u „Šrudlijadu“ je bio vokalno muzički i folklorni program Muzičkog zabavišta „Sanjalice“ Udruženja „Kolegijum“, koje je pripremila vaspitačica Sanja Popović – pesme o lepoti odrastanja i ljubavi, KUD „Pionir“ – Građanske igre uzvođenju veterana i uz pratnju Narodnog orkestra, „Gradnulički biseri“ – „Četir’ konja debela, zdravičar iz Plandišta Milan Prodanović Soko i mr Branka Jajić, koja je bila i voditeljka programa – stihovi Miloša Crnjanskog.

strudlijada 0008_

U ime gostiju iz Rumunije i UNICEF-a prisustvima se obratila Mariora Cernescu, koja je istakla značaj ovakvih manifestacija za povezivanje susednih zemalja, međusovno druženje i razmenu iskustva u očuvanju kulturnog naseleđa.

Igralo se kolo i čardaš, pevale su se pesme naroda i nacionalnih manjina Banata, ali i popularne starogradske, balade i šlageri, uz orkestar „Luda noć“…

B.J.

Foto: J. Nj. Drndak

(Opširnije u štampanom izdanju)

strudlijada 0009_ strudlijada 0017_ strudlijada 0016_ strudlijada 0012_ strudlijada 0011_