U IŠČEKIVANjU MATURSKIH VEČERI: NEOBIČNI OBIČAJI SREDNjOŠKOLACA IZ JUTE

Jeste li za ples?

Popravljanje ocena, poslednji kontrolni, ali i poslednja druženja u školskom dvorištu, pripreme za maturu a možda i za prijemni ispit za fakultete, kadril u centru grada – to je maj za maturante u Zrenjaninu. Od svih ovih uzbudljivih događaja, traženje partnera za ples možda je najniže na listi prioriteta mladih koji završavaju srednje škole. Međutim, na drugom kraju planete, u američkoj državi Juta, način na koji ćete zamoliti nekoga za ples čak je i važniji i od samog plesa.
Jednako je značajno i kako ćete prihvatiti nečiji poziv za ples: „Moja sestra je pitala komšiju koji je policajac da joj pomogne. Otišli su do momka koji ju je pitao za ples, a ona se sakrila pozadi u policijskim kolima. Taj momak je imao nekoliko kaznenih poena i bio je blizu toga da mu se oduzme vozačka dozvola. I policajac ga je pozvao do kola i počeo da mu nabraja sve prekršaje koje je počinio. Dečko je počeo strašno da paniči. Onda mu je policijac dao cedulju na kojoj je pisalo DA i ime moje sestre pored”- ispričao je Tajler Džonson, učenik srednje škole „Pejson” u popularnoj američkoj podkast emisiji „This American Life”.
Država Juta je mesto gde đaci pozivaju jedni druge na ples na kreativne, ćaknute načine. Neki koriste životinje – mačiće, koze, neki zakopaju kutije sa pozivnicom pa onda prave mapu do „zakopanog blaga”, a bilo je i slučajeva kobajagi kidnapovanja pratilje, koju je na kraju „spasao” – Betmen. Naravno, bio je to maskiran prijatelj kidnapovane devojke, koji je savladao napadače. Ona je tvrdila da je znala da su u pitanju njeni drugovi, a ne pravi kidnaperi. Ali, i pored toga kaže da je bilo urnebesno smešno.
Iako se mladi širom sveta trude da svojoj pratilji/pratiocu upute originalan poziv na maturski ples, a MTV o ovome snima i rijaliti šou „Promposal” (od reči prom – matura i proposal – poziv), srednjoškolci iz Jute to rade za sve vrste školskih plesova, kao što je Zimski bal i drugi. I čudno im je što drugi samo pitaju: Hoćeš li da ideš sa mnom na ples?
Zanimljivo je da sva ta posvećenost mladih pri razrađivanju i sprovođenju ovakvih „projekata” nije nužno rezultat zaljubljenosti i romantičnih osećanja, već su većina učesnika samo prijatelji, koji pritom vole dobru zabavu. A više šale, opuštanja i smeha uvek dobro dođe, naročito maturantima pod stresom. Dovoljno je da se osmisli otkačeni poziv za kadril.
Što se tiče „kidnapova­ne” devojke i „privedenog” mladića sa početka priče – oboje su pristali da odu na ples sa svojim pratiocima.
M. Maričić