U JARKOVAČKOM POGONU IMT-A KOMPANIJA „TAFE” KASNI SA POKRETANJEM PROIZVODNJE

Traktori tek od septembra

Indijska kompanija „Tafe”, od prošlog proleća vlasnik novobeogradske Industrije motora i traktora (IMT), u jarkovačkom pogonu ove fabrike, umesto u aprilu, proizvodnju će pokrenuti septembra 2019. godine.
Kamal Ahuđa, zamenik direktora za evropsko tržište, zakašnjenje „Tofe” u nameri da proizvodnju traktora preseli u Jarkovac, gde su se svojevremeno pravile traktorske prikolice, objašnjava administrativnim razlozima, odnosno time da je indijska kompanija ušla u posed IMT tek krajem jula prošle godine.
– Tek od tog trenutka smo mogli da počnemo da razmišljamo o pokretanju proizvodnje u Jarkovcu, a za to su, naravno, potrebne adekvatne pripreme. Treba naglasiti i da su postrojenja u toj fabrici u veoma oronulom stanju i zahtevaju opsežnu infrastrukturnu obnovu što takođe odlaže početak njenog rada – rekao je, između ostalog, Ahuđa za list „Danas”.
Sagovornik pomenutih beogradskih novina napominje da je želja „Tafe” da više od 50 komponenti za traktore nabavlja od srpskih proizvođača. Međutim, problem predstavlja činjenica da je dosta kooperanata IMT prestalo da radi tokom tranzicije u Srbiji.
Ahuđa nije mogao direktno da odgovori na pitanje koliko će radnika biti zaposleno u IMT fabrici traktora, objašnjavajući da će se njihov broj postepeno povećavati u zavisnosti od toga koliko će „Tafe” u Srbiji biti uspešan u postizanju postavljenih ciljeva.
Ahuđa, je prošle godine izjavio da će što direktno, što indirektno, u IMT-u raditi oko 1.000 ljudi.

  • „Šrafciger”
    Mada znaju da u međuvremenu ovde ništa značajno nije urađeno na planu pripreme za obnovu proizvodnje, u Jarkovcu mnogi ipak veruju će pogon IMT-a prve meštane zaposliti već tokom marta. Ovdašnji ugledni poljoprivrednici pretpostavljaju, međutim, da će, u najboljoj varijanti, pogon u Jarkovcu početi kao „šrafciger” fabrika, a optimizam sugrađana koji bi tu da se zaposle već ovog proleća objašnjavaju „što je babi milo, to joj se i snilo”.

L. Z.