U MZ „DOLjA CRNI – ŠOR” USKORO SANIRANjE ŠAHTOVA U TOMIĆEVOJ ULICI

Teretni saobraćaj pravi probleme
Savet Mesne zajednice „Dolja – Crni šor” za ovu godinu planirao je brojne aktivnosti kako bi unapredio svoj rad, rešio postojeće probleme i olakšao život sugrađana u ovom delu grada. Saniranje kolovoza, uređenje zgrade Mesne zajednice i prostora oko nje, nastavak tradicionalnih akcija koje Savet sprovodi već godinama prema najmlađim sugrađanima, kao i održavanje dobrih odnosa i pomaganje vrtića, škole, zdravstvene ambulante, samo su neke od planiranih aktivnosti, dok je jedan od najvećih problema buka i prolazak teretnih vozila kroz centar naselja.
– Ono što će nam biti prioritet u narednom periodu jeste sređivanje Tomićeve ulice i kolovoza koji je potpuno dotrajao, gde su šahtovi ulegli i prave problem vozilima koja se kreću po putu. Da je ona bila problematična ukazali su i naši sugrađani putem projekta „Participativno budžetiranje”, putem koga su locirali ovaj problem kao najveći u naselju, i u okviru koga nam je opredeljeno oko 900 hiljada dinara za saniranje kolovoza. Tim pre što je Tomićeva ulica vrlo frekventna što se tiče saobraćaja, pa se otežanim prolaskom prave zastoji. Sređivanje ove ulice je potrebno i zbog blizine Škole „Žarko Zrenjanin”, koja je u neposrednoj blizini, ali i drugih javnih objekata – istakao je za list „Zrenjanin” Predrag Pavlov, predsednik Saveta Mesne zajednice „Dolja Crni – Šor”. On je ukazao na još jedan problem vazan za Tomićevu ulicu, a to je kanalisanje voda u njoj, s obzirom i na blizinu Begeja.
– To predstavlja stari problem i JKP „Vodovod i kanalizacija” je pokazalo interesovanje da se ovaj problem reši, ali ga još uvek nismo sanirali. Odlaganje rešavanja iz bilo kojih razloga nije dobar izgovor niti opravdanje za sugrađane koji žive u toj ulici i kraju – kaže Pavlov i dodaje da je u okviru rešavanja problema kanalisanja uređena jedino stanica koja se nalazi na samoj obali Begeja i koja je bila veoma zapuštena.
Još jedan problem koji mori stanovnike ovog kraja jeste protok teškog teretnog saobraćaja kroz nekoliko centralnih ulica u naselju poput Miletićeve, Balkanske, Birčaninove. Pavlov je ukazao i da su stanovnici Dolje pisali peticije kako bi se ovaj problem rešio, ili bar regulisao na drugačiji način, s obzirom da postoji samo jedan pešački prelaz na četiri trake.
U prethodnom periodu uprava Škole „Žarko Zrenjanin” na svoju inicijativu uredila je prostor oko škole, u okviru koga je urađen i novi pešački prelaz koji je bio preko potreban. Takođe, pojačano je osvetljenje u čitavom naselju.
Pavlov je napomenuo da je Mesna zajednica „Dolja Crni – Šor” relativno dobro sređena i opremljena, ali ono što nekad predstavlja problem jeste održavanje postojećeg stanja. To se odnosi i na opremanje i uređenje dečijih igrališta kojih na teritoriji Mesne zajednice ima dva, i gde je u planu opremanje novim spravama.
Predsednik Saveta MZ „Dolja Crni – Šor” napomenuo je da će se, u okviru sredstava koja imaju od zakupa svojih prostorija, kao i od onih delegiranih od strane Gradske uprave, nadležni u ovoj MZ truditi da stanje u njoj učine ako ne boljim, a ono bar održivim. Takođe, u planu im je sređivanje još jedne sale u zgradi MZ kako bi ona bila osposobljena za izdavanje u zakup.
S. Vorkapić