U NAREDNOM PERIODU BIĆE MNOGO POSLA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Prvo priprema zemljišta i đubrenje

Februar je mesec kada se seju jara strna žita, grašak i grahorica, ali zemljište treba najpre da se prosuši. Sa setvom najzastupljenih ratarskih useva – kukuruza, suncokreta, šećerne repe i soje počinje se kada se za to stvore uslovi, odnosno kada se zemljište zagreje za proizvodni minimum koji zavisi od biljne vrste. O tome se detaljnije može govoriti tokom marta, kada se približi vreme za sejanje okopavina – objašnjava Zorica Rajačić, rukovoditeljka savetodavnog odeljenja Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin i dodaje da do setve prolećnih useva ima još dosta posla, jer najpre treba pripremiti zemljište i adekvatno ga nađubriti.
Zima je period kada na njivama ima nešto manje posla, ali i sada, kada su temperature niske, zemljoradnici se ne odmaraju previše. Kako kažu stručnjaci, jesenas su svi ozimi usevi na teritoriji Srednjobanatskog okruga posejani na najviše površina i u optimalnom roku.
Zorica Rajačić ističe da su padavine u oktobru bile korisne za nicanje i razvoj posejanih useva, a da je tokom novembra i decembra uzoran najveći deo njiva za setvu prolećnih useva.
– Ono što nije praksa kod većine proizvođača je ravnanje zemljišta tokom kasne jeseni ili početkom zime. To je veoma važno naročito za sitnozrne useve kao što je šećerna repa. Kada tokom zimskog perioda ne dođe do izmrzavanja zemljišta i kada je količina padavina u proleće mala, ravnanje je korisno za sve useve – savetuje naša sagovornica.


Ona dodaje da bi sve njive trebalo što pre poravnati, odnosno zatvoriti „zimsku brazdu” kako bi se bolje sačuvala vlaga u zemljištu, a isto tako i bolje i ravnomernije upijale nove padavine.
– Sa obradom oranica treba sačekati da se zemljište dovoljno prosuši, kako ne bi došlo do zbijanja i kvarenja strukture zemljišta. Njiva može da se obrađuje i ukoliko je smrznut samo površinski sloj. U svakom slučaju, ne bi trebalo da se čeka proleće sa ravnanjem zemljišta i usitnjavanjem grudvi. Na ovaj način imaćemo zemljište koje je, nakon đubrenja, spremno za setvu – naglašava Rajačić.
Situacija sa nakupljenim padavinama i vlagom u zemljištu je, za sada, dosta dobra, znatno bolja nego prošle godine, ocenjuju stručnjaci. Približavamo se višegodišnjem proseku padavina koji iznosi 240 litara po metru kvadratnom za period oktobar-mart, a trenutno je nakupljeno 220 litara po jedinici površine.
– Obezbeđenost zemljišta vlagom je dobra, ima je i do 60 santimetara dubine. Sve padavine tokom zimskog perioda su od velike koristi jer se pravi zaliha vlage koju usevi mogu da koriste i tokom vegetacije. To je dobar preduslov za proizvodnju i daje nadu da je uspešna proizvodna godinu pred nama – poručuje Zorica Rajačić.

  • ZA PODSTICAJE VIŠE OD 37 MILIJARDI DINARA
    Ministarstvo poljoprivrede je ove godine za podršku opredelilo 37,503 milijarde dinara, a u planu je da se uz pomoć Svetske banke poljoprivrednicima omogući da konkurišu i kroz poseban program za nabavku osnovnih sredstava.
    Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović izjavila je da se u aprilu očekuje poziv za IPARD sredstva za nabavku mehanizacije, osnovna sredstva i ulaganja u imovinu. Ako nakon toga ostane novca, biće raspisan javni poziv i za kupovinu traktora.

M. Malbaški