U NEDELJU SE U 29 MESNIH ZAJEDNICA BIRAJU ČLANOVI SAVETA I NADZORNIH ODBORA

Mali broj kandidovanih

Izbori za savete i nadzorne odbore mesnih zajednica na teritoriji Zrenjanina održaće se u nedelju, 23. maja. Glasa se u 11 mesnih zajednica (MZ) u gradu (od ukupno 14) i u 18 MZ u selima (od 22). U većini se biraju članovi i saveta i nadzornih odbora, samo za savete se glasa u MZ Mala Amerika, Šumica, Jankov Most i Orlovat, a novi nadzorni odbori biraju se u Lazarevu i Lukinom Selu.

TRI DANA ZA KANDIDOVANJE
Izbori za predstavnička tela mesnih zajednica – savete – neće biti neizvesni. U skoro dve trećine mesnih zajednica na teritoriji Zrenjanina gde se biraju novi članovi saveta, prijavilo se isto toliko ili čak manje građana od broja mesta. To znači da će ovi kandidati svakako „upasti” u savet i uz pomoć samo jednog glasa. U gradu se samo u dve mesne zajednice kandidovalo više građana od broja predviđenih mesta – u Mužlji i Maloj Americi.
Više ljudi nego što može biti članova saveta kandidovalo se još i u Belom Blatu, Botošu, Farkaždinu, Jankovom Mostu, Mihajlovu, Knićaninu i Melencima – koje je rekorder sa 19 prijavljenih građana.
Podsetimo, prethodno je bilo planirano da se izbori održe 29. novembra prošle godine, ali se od toga odustalo zbog pogoršanja epidemijske situacije, tako da su izborne radnje zvanično nastavljene u nedelju, 2. maj, na Uskrs. To je objavljeno u Službenom listu Grada, u četvrtak, 29. aprila. Svi građani koji su želeli da se kandiduju za svoju mesnu zajednicu imali su tri radna dana da se prijave – 5, 6. i 7. maj, ako se izuzmu neradni dani zbog Uskrsa i Prvog maja.
Naime, predlog kandidata za člana Saveta MZ dostavlja se Komisiji za sprovođenje izbora najkasnije 15 dana pre održavanja izbora, što znači do 8. maja. Ovo je propisano gradskom Odlukom o mesnim zajednicama.
Milana Maričić

Opširnije u štampanom izdanju