U ORLOVATU ODRŽANE „PAORSKA TORBA” I ŠTRUDLIJADA, MANIFESTACIJE ZA OČUVANJE STARIH OBIČAJA

Upoznati mlade sa tradicijom

Vredni Orlovaćani su proslavili slavu sela organizujući manifestacije po kojima su uveliko postali poznati: „Paorsku torbu” i „Štrudlijadu” koje se održavaju u sklopu „Dana Uroša Predića”. Sa bogato ukrašenih štandova posetioce su mamile slatke i slane đakonije, a prikazano je i šta sve sadrži jedna vojvođanska, paorska torba.
Pre svega mora biti štraftasta, ručno tkana, a u njoj se nose hleb (pogača), slanina, luk, brisa i drveni slanik. Takmičenje „Paorska torba” organizuje se kako bi se mladim generacijama pokazalo kako se nekad živelo na selu, šta se jelo i nosilo na njivu.
– Pogača treba da je domaća, ručno mešena, nikako iz prodavnice. Slanina bi prema pravilima takmičenja trebalo biti što masnija, takozvana sapunjara. Valjalo bi da brisa bude što starija, a diskvalifikuju se oni koji ponesu obične noževe. Cilj je očuvati tradiciju i prikazati je na što verniji način – pojasnio je predsednik žirija ovog nadmetanja Stevan Prohaska.


Najbolju paorsku torbu pripremilo je Udruženje žena „Sava Kovačević”, dok je najlepši sto dekorisao kolektiv „Tradicija” iz Elemira, koji je napravio i najbolju štrudlu.
U okviru manifestacije nastupio je KUD „Uroš Predić” koji se nakon pet godina pauze vratio na scenu. Predstavili su se veterani, srednja i najmlađa grupa folkloraša.
Organizator slave jeste Asocijacija žena Orlovat. Prema rečima Biljane Popadić, predsednice ovog kolektiva, „Dani Uroša Predića” započeli su likovnom kolonijom. Ideja je bila da ožive mesto koje je po ovom velikom slikaru poznato. Kasnije su pridodate i ostale manifestacije koje traju već 16 godina.
– Uglavnom se organizacija svodi na neizvesnost do poslednjeg momenta u iščekivanju finansijskih sredstava i to nam je glavni problem. Zato se događaj svake godine pomera i pod znakom pitanja je njegovo održavanje. Uprkos izazovima, naš cilj je ostvaren – istakla je naša sagovornica.

  • IGRALI PIKADO I FUKS
    Orlovaćani i njihovi gosti tokom manifestacije okušali su se i u društvenim igrama: pikadu, šahu i kartaškoj igri „fuks” koja se igra samo u ovom mestu.
    Prvo mesto u bacanju pikada osvojio je Siniša Milićević iz Elemira, vicešampionka je Anđelka Davidovac, dok se na trećem mestu našla Slavka Milivojević iz Banatskog Despotovca. Fuks se igra u parovima, a najbolji su bili Slavko Kovač i Drago Petrović. Prate ih Duško Popadić i Veljko Živojinov na drugom i Živa Radonjić i Ljubomir Jovanov na trećem mestu.

M. Malbaški
Foto: Fejsbuk Biljane Popadić