U PONEDELJAK, 2. SEPTEMBRA, POČINJE NOVA ŠKOLSKA 2019/2020. GODINA

Novine i jedna konstanta – smanjuje se broj prvaka

Povratak u škole prvih dana septembra donosi određene promene za đake u srednjem Banatu, mada one nisu toliko velike koliko se na prvi pogled može učiniti. Naime, jedan deo škola počeće da radi samo u jednoj smeni – ali ova praksa česta je poslednjih godina usled sve manjeg broja đaka. Osim toga, nastavlja se sa upotrebom elektronskih dnevnika, a od nastavnika se očekuje da budu spremni za digitalno doba.

JEDNA SMENA I POPODNEVNE DOBROVOLjNE AKTIVNOSTI
Za 26 škola na teritoriji Školske uprave Zrenjanin (u celom Banatu), kao i sedam osnovnih škola u Srednjobanatskom okrugu, polazak u školu 2. septembra donosi novinu – đaci će pohađati nastavu u jednoj smeni, uz dodatno angažovanje. To su škole „Jovan Dučić”, Klek, „Mladost”, Tomaševac, „Uroš Predić”, Orlovat, „Stevan Aleksić”, Jaša Tomić, „Slavko Rodić”, Lazarevo, „4. oktobar”, Vojvoda Stepa, „Sonja Marinković”, Zrenjanin.
– Kriterijumi za izbor škola bili su: jednosmenski rad u objektu, motivisanost kolektiva, spremnost direktora, adekvatni prostorni uslovi i podrška u obezbeđivanju obroka za učenike – kaže Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat. Ona objašnjava da je radna grupa Ministarstva prosvete pripremila predlog sa 48 aktivnosti koje bi deca imala po podne u školama.

Milena Bečejac

Opširnije u štampanom izdanju