U PORTI CRKVE SVETOG AUGUSTINA, U ELEMIRU: Otkrivena bista Ernea Kiša

U Elemiru, u porti crkve Svetog Augustina, u kojoj je i sahranjen, na jučerašnjoj svečanosti otkrivena je bista Ernea Kiša, predvodnika u Mađarskoj pobuni 1848. godine. Tradicionalno, u više naselja u Vojvodini, 6. oktobar se inače obeležava kao spomen-dan i godišnjica njegovog ali i pogubljenja još 12 generala mađarske revolucionarne vojske 1848-49. godine.
02-elemir-porta-kis-erne-pocast-5Na ovaj dan mađarska nacija odaje posebnu počast trinaestorici vojskovođa, koji su pogubljeni u Aradu po nalogu habzburških vlasti, nakon što je ugušena Mađarska revolucija protiv austrijskog apsolutizma. U Vojvodini se posebno odaje počast generalima koji su poreklom iz ovog kraja.
Erne Kiš, potomak jermenske vlastelinske porodice Kiš, rođen je 1779. godine u Temišvaru. Nakon gušenja pobune pogubljen je u zarobljeništvu u Aradu, 6. oktobra 1849. godine. Prvobitno je sahranjen u Katarinfeldu (današnji Ravni Topolovac), da bi posle 23 godine njegovi zemni ostaci bili preneti u Elemir i sahranjeni u porodičnoj kripti u katoličkoj crkvi. Erne (Ernest), sin Agoštona Kiša, potomka loze Kiš koja je od 1781. godine bila u posedu vlastelinstva Elemir, pokazao sa kao uspešan vojskovođa i nepokolebljivi revolucionar. U periodu od 1845. do 1847. godine sagradio je crkvu Svetog Augustina u Elemiru s parohijskim domom, gde je kasnije preneta porodična grobnica sa njegovim roditeljima i precima.
03-kisd-erne-pocast-3339Obeležavanju 167. godišnjice njegovog pogubljenja, u Elemiru su juče prisustvovali zvaničnici ambasade Republike Mađarske u Srbiji, predstavnici mađarske nacionalne zajednice, mađarskih političkih partija u Srbiji, društava i udruženja i lokalne uprave Grada Zrenjanina. Nakon svečane mise u crkvi Svetog Augustina, koju je služio generalni vikar Zrenjaninske biskupije, monsinjor Janoš Fišer i osvećenja spomen-biste, prisutnima su se obratili Njegova ekselencija ambadsador Republike Mađarske u Srbiji dr Atila Pinter i predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Jene Hajnal, a potom se pristupilo polaganju venaca na bistu.
04-kis-erne-pocast-deca-kiss-erno-014Venac je položio i potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, a u ime Zrenjanina venac su položili članovi Gradskog veća Dragomir Radovanac i Đorđe Janku. Venac su položili i član Gradskog veća Jožef Stojko i odbornik Skupštine grada u prethodnom sazivu Janoš Puškaš, u ime gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara.
– Grobnica Ernea Kiša nalazi se u crkvi Svetog Augustina i do sada se odavala počast i polagali venci u samoj kripti crkve. Zahvaljujući donaciji Mađarske, podignut je spomenik pored crkve i od sada će se svečanost održavati na tom prostoru – objasnio je član Gradskog veća grada Zrenjanina, Jožef Stojko.
L.Z.

05-kis-erne-pocast