U PORTI MELENAČKE CRKVE „NIČE“ IGRALIŠTE

Poduhvat povezao meštane

Pravoslavni hram posvećena Svetom Nikolaju Mirlikijskom zaštitnički dominira nad Melencima. Oktobra 2014. godine konačno su završeni konzervatorsko-restauratorski radovi na ovoj crkvi, a u porti trenutno nastaje igralište za najmlađe Melenčane.
To je bila ideja starešine hrama, sveštenika Jovana Veselinova, koja se sada ostvaruje zahvaljujući zalaganju meštana Melenaca.
– Već duže vreme u porti oko hrama, na našu radost, boravi puno male dece. Majke kažu da im je tu hladovina, ograđeno je, prostrano i bezbedno. Ideju o igralištu dugo sam nosio u mislima. Onda sam u gradu video drveno igralište, slikao ga, raspitao se za cenu i na Fejsbuku napisao: Traži se 238 roditelja da doniraju po 1.000 dinara – priča sveštenik Jovan Veselinov.
Prema njegovim rečima, ova ideja je povezala mnoge Melenčane. Ljudi su bili oduševljeni i za četiri dana uspeli su da prikupe novac.
– Potom smo proširili igralište, tako da pored njega imamo i letnjikovac u kojem bi roditelji boravili dok se deca igraju, a koji po potrebi može biti i letnja učionica. Užar iz sela se javio da nam od kanapa isplete penjalice. Javio se i momak koji bi uradio kompletno osvetljenje. Pokazali smo da ujedinjeni možemo mnogo više nego što mislimo. Ponosan sam na svoje Melenčane – kaže naš sagovornik.
On podseća da je ove godine započeta obnova zidnog slikarstva u melenačkoj crkvi, zatim da je urađen plato ispred hrama, kao i da je obnovljena sala u crkvenoj kući. Takođe su uređeni i novi stanovi za sveštenike.

M. Malbaški