MIHAJLOVO SU PONOVO OBAVILI NEPRIJATNI MIRISI SA STAJNJAKA

Privremena neugodnost ili ozbiljan ekološki problem?

Proteklih dana Mihajlovčani su izbegavali da suše veš u dvorištima, a napolje su obavezno izlazili sa maskama na licima – koliko zbog korone, toliko i zbog smrada stajnjaka koji je ponovo obavio selo. Reč je o otpadu koji firma „Dijamant agrar” (u vlasništvu kompanije „Matijević”) više godina skladišti nadomak Mihajlova, a potom baca na okolne njive.
ČIST VEŠ UPIJA „MIRISE”
Početkom juna ova gomila se zapalila pri čemu su Mihajlovo zapahnuli dim i neprijatni mirisi, a ovih dana smrad se širi zbog nanošenja đubriva po njivama, navode u Mesnoj zajednici Mihajlovo. Predsednik Saveta MZ Erne Tot međutim objašnjava da je problem rešen, te da je aktuelna neugodnost samo privremena.
– Nakon što je stajnjak letos goreo, dogovorili smo se sa rukovodstvom „Dijamant agrara” da ga izmeste, što su oni i učinili, i to na otprilike dva kilometra od sela. Neprijatni mirisi se poslednje dve nedelje osećaju jer su počeli da đubre zemlju oko sela i tu se ništa ne može uraditi. Već je počelo uzoravanje, tako da više neće smrdeti – navodi Erne Tot.
Mihajlovačni tvrde da su prethodni dani u njihovom selu bili nepodnošljivi.
– Dešavalo se da sam morala ponovo da perem veš jer je bi potpuno upio smrad dok se sušio napolju na štriku. Jednoj ženi je od mirisa sa stajnjaka toliko pripalo muka da je povraćala – priča jedna meštanka Mihajlova, snažno gestikulirajući da dočara muku.

GRAĐANI ĆUTE, NADLEŽNI NISU NADLEŽNI
I drugi Mihajlovčani koje smo u petak zatekli u centru sela tvrde da su mirisi bili nesnosni, ali o ovom ekološkom problemu ipak ne žele da govore da javno, ustručavajući se da se predstave novinarima.
Na to se odvažila samo Izabela Kiš, koja se letos zbog neprijatnih mirisa obratila nadležnim organima, a takođe je o tome pisala i na društvenim mrežama.
– U jednom trenutku sam pomislila da li to samo meni smrdi, pošto svi ostali ćute. Uputila sam zvaničan dopis Mesnoj zajednici, tražeći da se pokrene komunikacija sa Gradskom upravom i sa nadležnim institucijama kako bi se proverilo da li se đubrivo odlaže u skladu sa zakonom. Svoj dopis sam podelila na Fejsbuku kako bi ga i drugi poslali. Međutim, nije bilo reakcije MZ. Takođe sam podnela prijavu Ministarstvu poljoprivrede, kako me je uputila ovdašnja inspekcija, ali ni od njih nisam dobila odgovor. Činjenica je da se stajnjak i dalje oseća – navodi Izabela Kiš.
Kako su za naš list naveli u mihajlovačkoj Mesnoj zajednici, do sada su se zbog smrada sa stajnjaka obraćali komunalnoj, veterinarskoj i poljoprivrednoj inspekciji, ali su dobijali odgovore da za ovu stvar niko od njih nije nadležan.
U Poljoprivrednoj inspekciji Srednjobanatskog okruga potvrđuju da je polovinom godine bilo pritužbi iz Mihajlova na neprijatne mirise od životinskih izlučevina. Ističu da ovo nije pitanje iz njihove već iz nadležnosti ekološke inspekcije, koja bi trebalo da se bavi propisnim odlaganjem ovakvog otpada.
Nadležni beže od odgovornosti, a ništa bolji nisu ni građani, konstatuje Izabela Kiš. – Ništa se neće promeniti sve dok ljudi javno ne progovore o problemima – smatra naša sagovornica.

Milana Maričić

POSTOJI PRAVILNIK ZA STAJNJAKE
Nepropisnim skladištenjem životinjskih izlučevina može se zagaditi životna sredina, konkretno podzemne i površinske vode. Zato odlaganje čvrstog i tečnog stajnjaka reguliše Pravilnik Ministarstva poljoprivrede koji propisuje da se ovi otpaci moraju skladištiti u posebne objekte, nepropustljive za vodu. To su đubrišta od armiranog betona, osočne jame (ukopani podzemni objekti), lagune (zemljišni bazeni), zatim sedimentacijski bazeni.