U SLAVU JESENjIH RADOVA – FESTIVAL KUKURUZA U TORDI IZ GODINE U GODINU SA SVE ZANIMLJIVIM SADRŽAJIMA

Suša beračima uzela posao i zaradu

Ova jesen neće biti ni rodna, ni plodna, ali to nije omelo žitelje Torde i rukovodstvo ovog sela u Opštini Žitište da po deveti put, u subotu, 16. septembra, organizuju Festival kukuruza. Kako objašnjava Janoš Dobai, predsednik Saveta MZ Torda, manifestacija nije posvećena samo u Banatu najzastupljenijoj ratarskoj kulturi, već pre svega jesenjim poljoprivrednim radovima, počev od žetve suncokreta, berbe kukuruza, vađenja šećerne repe tako i setvi pšenice, odnosno pripremi oranica za prolećnu setvu.
– Čuvamo od zaborava običaje naših predaka. Jesenji radovi su i za njih bili najteži i oni su znali da se organizuju kako bi ih što uspešnije okončali. Naš Festival kukuruza je iz godine u godinu bogatiji sadržajima.

Samo ječam ispunio očekivanja
Sema takmičenja u ručnom branju kukuruza, imamo takmičenje u spremanju tradicionalnih jela, a ovog puta i izbor najbolje domaće rakije. Pored bogatog kulturno-umetničkog programa tu je i turnir u malom fudbalu, a naposletku, ali sigurno ne i najmanje važna, je izložba poljoprivredne mehanizacije, odnosno predstavljanje Fondacije „Prosperitati” – kaže Janoš Dobai, ističući da je Torda i ovog puta imala podršku Opštine Žitište ali i nadležnih pokrajinskih sekretarijata.
Dok su se gostima i takmičarima u ručnom branju kukuruza nudile kokice, kuvani i pečeni kukuruz, ali i jela od njegovog brašna, Dvorak Ede, direktor Zemljoradničke zadruge „Torda” potvrdio nam je da, zbog suše, ove godine Torđani nikako ne mogu biti zadovoljni učinkom na približno 5.000 hektara koliko obrađuju. Za takvu tvrdnju su dobra ilustracija i prosečni prinosi koje je ZZ „Torda” imala na svojih 820 hektara.
– Ozimi ječam dao nam je skoro 5,3 tone po hektaru i samo smo njime zadovoljni. Uljanu repicu smo imali dve i po tone po hektaru, pšenicu četiri i po, a suncokret sa dve tone po hektaru takođe nas je razočarao. Najgore će ipak biti sa kukuruzom. Mi berbu nismo još počeli, ali od komšija iz Torde čujem da je na njihovim njivama prinos približno 2,2 tone po hektaru, odnosno najviše 30 procenata od višegodišnjeg proseka koji se ovde beleži – kaže Dvorak Ede i veli da mnogi poljoprivrednici neće moći da uzmu kredite za ovogodišnju proizvodnju, a da bi započeli novi ciklus moraće dodatno da se zaduže.

Konkurs Fondacije „Prosperitati”
Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara, koji je otvorio festival, rekao nam je da će republička Vlada, u skladu sa mogućnostima u budžetu, pomoći poljoprivrednicima da prevaziđu posledice suše. On je istovremeno pozvao domaćine da se upoznaju sa odredbama četvrtog konkursnog kruga Fondacije „Prosperitati”, a koji uz podršku Vlade Mađarske vojvođanskim Mađarima pomaže da svoja gazdinstva opreme novom mehanizacijom ili uvećaju zemljišni posed.

  • NAJBOLjI
    U ručnom branju kukuruza na festivalu u Tordi najviše uspeha imala je ekipa „Stare koke” iz Sente, a iz istog mesta dolazi i Žoltia Bogdan, najbolja takmičarka u spremanju tradicionalnih jela. Torđanin Atila Vereš izložio je nabolju domaću rakiju.

Z. D.

04 zd 20170922 torda festival kukurza (4)

04 zd 20170922 torda festival kukurza (2)