U SREDNjEM BANATU OKONČANO PRVO „POLUVREME” BITKE ZA PŠENICU 2016.

Sada se „bije” za cenu

01 zd 20160722 Bitevic Milenko2

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Žetva pšenice i ječma u srednjem Banatu je okončana. Iako se posle nevremena praćenog gradom i olujnim vetrom (19. juna) i obilnih kiša početkom jula strahovalo od ogromnih šteta, godina je u proseku – vrlo dobra. Prosečan prinos hlebnog žita je preko šest tona po hektaru, ne mnogo slabiji od lanjskih šest i po tona, što je, podsetimo, ovde najbolji prinos svih vremena. Na području Zrenjanina, gde je pod pšenicom skoro 40 procenata od ukupnih 50.100 hektara, prosečan prinos je oko 6.200 kilograma po jedinici površine.
Kvalitet hlebnog zrna je šarolik. U proseku je nešto slabiji nego prošle godine, posebno kada je reč o hektolitarskoj masi, koja je sa preko 80 kilograma posle kiša opala na 76 do 77 kilograma.
– Ocene o slabijem kvalitetu ovogodišnjeg roda nisu tačne. Iako je hektolitarska masa nešto niža, veoma sam zadovoljan sadržajem proteina (preko 12 odsto) i glutena (iznad 24 odsto), što je značajniji pokazatelj kakvoće zrna – kaže Krsto Medan, direktor DOO „Produkt”, firme koja je ovog leta u svoja skladišta primila 3.000 tona pšenice.
Drugo „poluvreme”, kao i svake godine, je bitka za koliko toliko prihvatljivu cenu pšenice.

Marin Stojin
Opširnije u štampanom izdanju