U SUSRET UPISU: DR MILORAD RANČIĆ, DIREKTOR VISOKE TEHNIČKE ŠKOLE STRUKOVNIH STUDIJA

Novi programi, bolji uslovi

  • Akreditovali smo pet novih studijskih programa na osnovnim studijama i tri na specijalističkim: tehnološko inženjerstvo, mašinsko inženjerstvo, krizni menadžment i, prvi put u našoj sredini, elektrotehniku i računarstvo i bezbednost zaštite na radu – kaže dr Milorad Rančić, direktor Visoke tehničke škole

Kako se bliži kraj jedne školske godine i počinju pripreme za narednu, obrazovne ustanove nastoje da budućim đacima i studentima predstave svoje obrazovne profile. Jer, đaka je sve manje, a škola i fakulteta, posebno privatnih, sve je više. Mnogo školskih vrata, malo đaka.
Visoku tehničku školu strukovnih studija u Zrenjaninu (osnovana 1960. godine), pohađa 400 studenata, a svojevremeno ih je bilo duplo više. Prošle školske godine, a ni ove, VTŠ neće upisivati brucoše za tekstilni smer. Tržište rada, očito, počinje da diktira upisne planove.
– Proces modernizacije i programske orijentacije nastavnih planova i programa uglavnom je završen u 2016. godini. Akreditovali smo pet novih studijskih programa na osnovnim studijama i tri na specijalističkim: tehnološko inženjerstvo, mašinsko inženjerstvo, krizni menadžment i, prvi put u našoj sredini, elektrotehniku i računarstvo i bezbednost zaštite na radu. Radimo na akreditaciji master strukovnih studija – ističe dr Milorad Rančić, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija.
Ova školska godina počela je neuobičajeno rano i po posebnom kalendaru, smrzavali su se i studenti i profesori. Razlog su visoki računi za daljinsko grejanje. Verujem da se niko više od vas nije obradovao kraju grejne sezone.
– Prvo je trebalo izmiriti zaostali dug, a potom smo se dogovorili da isključimo grejanje u jednom delu zgrade i uveli smo poseban režim rada. Zgrada ima skoro 7.000 kvadratnih metara, i računi su, mesečno, bili astronomski. Sada su više nego duplo manji, i fiksni deo, i za utrošenu toplotu (za ovo računi su oko 500 – 600 hiljada dinara). Inače, grejanje smo obezbedili na drugi način i verujem da ćemo to pitanje rešiti na optimalni način. Razmatra se aktiviranje sopstvenih kotlova (lož ulje ili gas), parcijalno zagrevanje prostora i električno grejanje kotlovima u laboratoriji za organsku i neorgansku hemiju.
Za ovu i narednu godinu planirate poboljšanje uslova rada u školi, osnivanje novih i modernizaciju postojećih laboratorija.
– U toku je sanacija – izrada kosog krova na površini od oko 500 kvadratnih metara, a finansijska sredstva su obezbedili Pokrajinski sekretarijat (4,3 miliona dinara) i naša škola (700.000). Ostatak krova, odnosno 600 kvadrata radiće se ove i eventualno naredne godine i koštaće 6,5 miliona dinara, opet iz istih izvora. Tu je i delimična sanacija prozora i podova u dve laboratorije. Biće popravljena elektroinstalacija, osvetljenje, a, zajedno sa Vojskom, biće postavljeno spoljno osvetljenje ispred i iza zgrade. U planu su sigurnosne kamere ispred ulaza i u glavnom holu, kao i u laboratorijama za zaštitu na radu.
Dugačak je spisak radova u laboratorijama, od poboljšanja uslova u njima do opremanja savremenom opremom. Šta je sve u planu?
– U laboratoriji za mikrobiologiju i biotehnologiju uradiće se rekonstrukcija podova, zidova i instalacije, montiraće se oprema, deo nje je donacija iz Zrenjaninske pivare (iz stečajne mase). Eto, ostaće i od nekadašnje čuvane pivare oprema za laboratoriju u kojoj rade naši studenti. U planu je i nova laboratorija CAD/CAM. Novi će biti CNC strug po projektu, 3D skener i štampač, modulator, uz već postojeću opremu.
Zanimljivo je da će biti postavljeni i solarni paneli. Reč je o laboratoriji za obnovljive izvore energije.
– Da, postavljanje sistema sa solarnim panelima i konvertorima električne energije, zatim mini-vetrenjače i toplotne pumpe (delimična donacija). Modernizovaćemo i laboratoriju za fiziku i električna merenja sredstvima iz projekta. Zanimljivo je da će za laboratoriju za automatizaciju, mehatroniku i robotiku biti aktivirano pet novih robota-manipulatora (iz projekta). Očekujemo da ćemo rekonstruisati i veliku salu 115. Između ostalog, biće postavljen i video bim, veliki monitor, elektronska tabla, katedre. Sredstva su iz projekata i sredstva škole.
Visoka tehnička škola ima biblioteku sa 20.000 naslova, što je veoma veliki broj knjiga. A uslovi?
– Zaista se ponosimo našom bibliotekom i nadam se da ćemo jednog dana biti umreženi sa Narodnom gradskom bibliotekom i bibliotekom na „Pupinu”. Povezivanje u AMRES (akademska mreža) i KOBSON (bibliotečka mreža) je sledeći korak. To finansira Pokrajinski sekretarijat, a reč je o 430.000 dinara. Iz sopstvenih sredstava napravićemo čitaonicu, a studenti će dobiti internet kafe.
Kolika je vrednost do sada ugovorene opreme?
– U pitanju su tri projekta. Iz projekta MAIN izdvojeno je 1,3 milona dinara. Drugi je projekat IFT4M, u istoj vrednosti. Najviše sredstava, dva miliona dinara, jeste iz takođe evropskog projekta IdeaLAB. U sve ove projekte, uključeni su naši profesori, što je još jedan pokazatelj o tome koliko je Visoka tehnička škola strukovnih studija prisutna u projektima evropskog obrazovanja.

M. Bečejac