REAGOVANjE GRAĐANA NA ODLUKU APELACIONOG SUDA O SPLAVU

Iznenađeni i ljuti

  • Ovom sudskom presudom poslata je poruka svim Zrenjanincima, da se više nikada ne usude da pokušaju ovako nešto – kaže Milana Vukov iz Udruženja „Stop splavovima”

Slučaj „splavovi” dobio je epilog kada je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu odluku i doneo konačnu presudu u korist Nikole Novakovića, ugostitelja iz Zrenjanina. Ovom odlukom omogućeno mu je da postavi plutajući objekat na centralnom gradskom jezeru, kako je zamišljeno.
Podsećanja radi, protiv postavke splava na gradskom jezeru pobunili su se građani, u decembru 2013. godine, kada je ugostitelj sa JVP „Vode Vojvodine” potpisao ugovor o korišćenju vodenog zemljišta na velikoj kopneno-vodenoj parceli u najužem centru grada.
Prema rečima Milane Vukov iz Udruženja „Stop splavovima”, ugovor je bio bez plana lokacije, koji bi ograničio tačnu poziciju budućeg splava. Kako kaže, odluku o planu lokacije je aprila 2014. godine potpisao tadašnji predsednik skupštine grada Radovan Bulajić, inače kum Nikole Novakovića. Septembra te godine, 53 građana osnovalo je Udruženje „Stop splavovima” i podnelo tužbu za proglašenje štetnog ugovora ništavim, uz zahtev za uvođenje privremene mere zabrane postavljanja splava.
– Dok je u Osnovnom sudu u Zrenjaninu privremena mera bespotrebno odlagana, investitor je bez pravosnažnog rešenja pokušao da montira splav. Istog dana građani započinju danonoćna dežurstva na jezeru, jer nadležni organi nisu sprečili investitora. Ponovljeno nasilje, opet bez pravosnažnog rešenja, se dogodilo i početkom oktobra 2014. godine, ovog puta tokom noći. Prisutni su čuli kako načelnik Komunalne policije obećava investitoru dobijanje pečata o pravosnažnosti rešenja, dok je na pozive građana policija odgovarala da su u štrajku. Po isteku višenedeljne noćne akcije uvedena je privremena mera, okončana su i dežurstva građana posle 35 dana danonoćne građanske zaštite javnog interesa u Zrenjaninu – objašnjava Milana Vukov.
Februara 2015. godine, nadležno veće Višeg suda u Zrenjaninu potvrdilo je razloge za privremenu meru, odbijajući žalbu investitora, pozivajući se na zakonsku regulativu i analizirajući činjenice. Prema Milaninim rečima, to je jedini rezultat na koji su tužioci naišli u kontaktu sa sudovima. Ona ističe da je tokom suđenja za dve godine saslušano ukupno pet svedoka, veštaka i tužilaca.
– Niko od tužilaca, predloženih svedoka niti veštaka nije dobio priliku da se izjasni. Iako je tužiocima uskraćena mogućnost dokazivanja navoda tužbe, presuda je doneta bez de jure elemenata – svedoci iz lokalne vlasti i pokrajinskog vodoprivrednog preduzeća nisu izneli pravni osnov za njihovo postupanje u ovoj stvari. Preduslova za potpisivanje osporavanog ugovora nije ni bilo, zakonom propisana procedura nije poštovana, a ostao je nepoznat i način utvrđivanja javnog interesa ovog sramnog poduhvata – naglašava Milana Vukov i dodaje: – Mnogi od potpisnika tužbe su u toku protekle dve godine ostali bez zaposlenja, pa im je problem da izdvoje i minimalne svote novca za troškove ovog suđenja. Ljudi su bili složni oko jedne plemenite ideje, da urade nešto dobro za svoj grad. Nije bilo nikakvog upliva politike. Ovom sudskom presudom poslata je poruka svim Zrenjanincima, da se više nikada ne usude da pokušaju ovako nešto.
Početkom oktobra prošle godine doneta je presuda kojom je u prvom stepenu tužba odbijena, a tužioci su snosili troškove spora. Na prvostepenu presudu uložena je žalba Apelacionom sudu, koji je u februaru ove godine potvrdio prvostepenu presudu, jer tužioci nisu dokazali moguću štetu koja bi mogla da nastane realizovanjem ugovora.
DEO DOKUMENTACIJE
Iz Udruženja „Stop splavovima” redakciji lista „Zrenjanin” dostavljen je deo građe iz obimne dokumentacije koju su prikupili, kao izvor činjenica koji se u tekstu spominju.
USKORO POSTAVKA SPLAVA
– Očekivao sam ovakvu presudu i zadovoljan sam kako se okončalo. Ovo je klasična igra i velika sramota za grad. Tri godine se borim i zdravlje mi je narušeno, a moja porodica je takođe snosila posledice. Sa postavkom splava, koji će imati oko 152 kvadratna metra, krenućemo čim vremenski uslovi to dozvole – ističe Nikola Novaković, ugostitelj i investitor.
Na pitanje da li je tačno da priprema tužbu za naknadu štete i izgubljenu dobit, jer tri godine nije bio u mogućnosti da radi, Nikola je potvrdio i rekao da će tužiti sve one koji su učestvovali u sporu.

I.ISAKOV