U TARAŠU POČELA AKCIJA ZA UVOĐENjE SAMODOPRINOSA

Od grada i Pokrajine dobili dosta – sada je na njih red

Aktivisti Mesne zajednice Taraš uveliko su krenuli u pripreme za uspeh referenduma za uvođenja mesnog samodoprinosa, koji bi se ubirao od prvog februara naredne do kraja 2024. godine. Referendum će biti održan 13,14,15, 20, 21. i 22. decembra.
Po rečima predsednika Saveta Mesne zajednice Stevana Dopuđa, u toku su sastanci sa građanima, sa ciljem da se na izjašnjavanju izglasa uvođenje samodoprinosa:
– Imamo jake razloge da verujemo u uspeh u ovoj nameri. Glavni argument je činjenica da smo sa viših nivoa vlasti, od Grada i Pokrajine, poslednjih godina dobili dosta novca i rešili probleme koje nismo mogli sami – kaže Dopuđ, nabrajajući obavljene radove.


– Do Taraša je stigao gasovod, a položene su i cevi gasne mreže kroz selo. Od 250 domaćinstava, 180 se izjasnilo da žele da uvedu gas u svoje kuće, po veoma povoljnim uslovima; cena priključka do gasomera je oko 20.000 dinara. Pozitivnom raspoloženju doprinosi i to što smo sredstvima sa viših nivoa vlasti finansirali gradnju puta prema Melencima: od 5.600 metara, poslednjih godina je izgrađeno 4.900 metara, od čega tri i po kilometra ove godine, po najtežem terenu. Završetak gradnje očekuje se u najbližoj budućnosti. Širina kolovoza od kombinacije drobljenog kamena i betona je četiri metra, plus bankine za bicikliste širine jedan metar, sa obe strane puta.
Od gradske vlasti dobili smo i dva miliona dinara za popravku fasade i zvonika seoske crkve posvećene Svetom Georgiju, a popravljen je i parohijski dom i poboljšani su uslovi rada u vrtiću. Rečju, od viših nivoa vlasti dobili smo dosta, sada je vreme da sami izdvojimo neki dinar za svoje mesto – navodi Stevan Dopuđ.
Prema rečima našeg sagovornika, put do Melenaca dobro će doći ovdašnjim povrtarima da prodaju svoje proizvode, krompir i kupus, jer im je put do Zrenjanina duži i komplikovani.
Ukoliko referendum uspe, Tarašani bi od zarada izdvajali dva procenta, a poljoprivrednici 200 dinara po hektaru poljoprivrednog zemljišta. Privatni preduzetnici plaćali bi tri odsto na prihode od samostalne delatnosti, a uz pismenu izjavu, samodoprinos bi plaćali i penzioneri.
Procena je da bi moglo da se prikupi oko 50 miliona dinara. Novac bi bio utrošen za rekonstrukciju kolovoza i trotoara u selu, održavanje javnih površina, izgradnju kišne kanalizacije, obnovu kapele, poboljšanje javne rasvete, sanaciju deponije i podizanje eko- česme.

M. S-n.