U SREDNjEM BANATU NIKO KAO NOVO MILOŠEVO, BOČAR, NOVI BEČEJ I KUMANE

Plaćaće mesna rukovodstva

U novobečejskoj Opštini ubuduće će i članovi rukovodstva tamošnjih mesnih zajednica biti plaćeni za svoj angažman. Iz lokalnog budžeta predsednici saveta MZ dobijaće mesečnu naknadu od 20.000 dinara, a njihovim zamenicima sledovaće po deset hiljada. Članovi saveta MZ i radnih tela saveta, po osnovu prisustva sednicama, imaće takođe pravo na naknadu od po 2.000 dinara.
Skupština Novog Bečeja je 12. novembra izmenila svoju Odluku o primanjima izabranih, postavljenih i lica na rukovodećim mestima, naknadama odbornika, članova Veća i radnih tela u Opštini Novi Bečej. Spisak onih kojima će iz opštinske kase „kapnuti” po koji dinar sada je znatno produžen.

Zakon jasan…
Predsednici saveta i njihovi zamenici u MZ Novi Bečej, Novo Miloševo, Kumane i Bočar, Opštinu će, zajedno sa obavezama prema državi, koštati skoro 2,3 miliona dinara godišnje, a ko zna koliki će biti izdatak na ime naknada članovima saveta i radnih tela.To još niko sa sigurnošću ne može da kaže.
Ukoliko bi se poveo za primerom Novog Bečeja, Grad Zrenjanin bi za naknadu predsednicima i zamenicima predsednika 35 mesnih zajednica, godišnje iz budžeta morao da izdvoji 21,12 miliona dinara, a Žitište bi, na primer, za 12 mesnih zajednica iz budžeta godišnje davalo 7,2 miliona dinara. Otuda i ne čudi što su u prvom reagovanju na odluku Novobečejaca predstavnici ove dve sredine reagovali negativno.
– Poštujući Zakon o lokalnoj samoupravi, član 74. stav 2, jasno je izdefinisano da članovi Saveta mesnih zajednica i drugih organa mesne zajednice ne podrazumevaju stvaranje dodatnih finansijskih obaveza mesnoj zajednici. Iz toga proizilazi da Grad Zrenjanin u ovom trenutku i ne razmišlja o mogućnosti da se finansiraju članovi Saveta i nadzornih odbora – poručio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
Pero Pilipović, član Gradskog veća Zrenjanina i dugogodišnji aktivista u Mesnoj zajednici Elemir, veli da je mnogo uputnije u rad Saveta MZ uključiti i odbornike, one koji su u tim delovima grada i naseljenim mestima dobili poverenje građana. Oni se već pozivaju na sednice Saveta, ali bi njihov odziv trebalo učiniti obaveznim.

Najpre decentralizacija
Protiv plaćanja seoskih rukovodstava je i Mitar Vučurević, predsednik Opštine Novi Bečej.
– Bilo je sličnih zalaganja, ali smo ih brzo odbili. Zalažem se za efikasniji rad lokalne administracije uz istovremeno smanjenje broja zaposlenih. Ukoliko želimo da povećamo primanja lekara, prosvetara i drugih stručnjaka, da ih zadržimo na selu, moramo njima povećati plate, a ne činovnicima i lokalnim političarima – jasan je Vučurević, napominjući kako se za prve ljude naseljenih mesta ovde biraju ugledni domaćini, ljudi koji se te obaveze prihvataju da bi učinili nešto u korist sela, a ne da bi za to dobijali nekakvu naknadu.
Vladimir Brakus je pet meseci na čelu novocrnjanske opštine. On nam je potvrdio da ni u toj lokalnoj samoupravi čelnici mesnih zajednica takođe nemaju novčanih prinadležnosti.
– Zalažem se za decentralizaciju vlasti. U seoskim sredinama najbolje znaju šta treba da se uradi, o tome treba da brinu i da imaju odgovornost. Svakako, za posao koji obavljaju trebalo bi da imaju i određenu nadoknadu, ali treba imati u vidu na koji način da se taj novac obezbedi – kaže Vladimir Brakus…

  • DILEME I PITANjA NOVOBEČEJSKIH LIGAŠA
    Mada smo im se u to ime obratili tri puta, od zvaničnika Novog Bečeja nismo uspeli da dobijemo objašnjenje o razlozima za plaćanje rukovodstava tamošnjih mesnih zajednica.
    Oglasio se, međutim, odbornik LSV u novobečejskoj Skupštini, Radoslav Šećerov, navodeći kako će uskoro funkcioner lokalnog SNS-a, Milenko Garčev, primati „platu” i kao predsednik Saveta MZ Novi Bečej, a novac iz budžeta već dobija kao zamenik predsednika SO Novi Bečej, i kao radnik JKP „Komunalac”. Šećerov pita koliko Garčev može biti uspešan na tri pomenuta posla i da li je u sukobu interesa.

Z. Dedić