Bemutatót tartottak a Madách Színházban

Az elnök szerelmei a kamara színpadon

Megtartotta az évad első bemutatóját a Madách Amatőr Színház társulata. A múlt vasárnap a színház kamaratermében Miro Gavran, Az elnök szerelmei című duódrámáját láthatta a közönség, Lilijana Ivanović rendezésében.
A horvát szerző darabjában, amely közvetlenül George Washington, az Amerikai Egyesült Államok első elnökének halála után játszódik le, és a volt First Lady valamint az elnök szeretőjének találkozását írja le. Martha Washingtont, az elnök özvegyét Kamrás Sonja alakítja, míg Silvia, az elnök szeretőjének személyét, Rontó Márta játssza.
-Nagyon szeretek a Madách társulatával dolgozni, mindig külön örömet jelent a számomra, remélem, hogy egy igen jó és szinvonalas előadást láthatott a közönség, és ezt nem azért mondom, hogy én valami rendkivülit alkottam, hanem Miro Gavran szövegei nagyon jók és volt miből építkeznem. Véleményem szerint az egykori Jugoszlávia utódállamaiban ő a legjobb drámaíró. Külön örömet jelent a számomra, hogy itt környezetünkben én voltam az aki őt felfedezte. Igaz, hogy a darab eredeti címe Georg Washington szerelmei, de ez egy olyan helyzetet ír le, amely minden emberrel és minden házasságban előfordulhat-mondotta Lilijana Ivanović a Madách bemutatóját követően.


A nagybecskereki közönségnek több mint harmincéves szünetet követően volt alkalma arra, hogy Kamrás Sonját drámai előadás ban lássa, ugyanis az elmúlt években kizárólag a zenés darabokban láthatta a közönség.
Rontó Mártának is rendhagyó volt ez a bemutató, tekintettel, hogy az eddigiek folyamán több szereplős produkciókban vett részt, most viszont először volt alkalma egy kétszemélyes darabban játszani.
Az előadás jelmezeit Venczel Valentina tervezte és a Tina Szalon varrodájában készültek.
Miro Gavran horvát drámaíró a Zágrábi Színakadémia dráma szakon szerzett diplomát. A Zágrábi Teatar ITD dramaturgja és színházigazgatója volt. 1993 óta hivatásos íróként él és dolgozik. Szín- és prózaművei számos horvát és külföldi antológiába és tanulmányba kerültek, életművét a világ számos egyetemén tanulmányozzák. 1983-ban vált ismertté Kreón Antigonéja című drámájával, melyet a zágrábi Gavella Drámaszínházban mutattak be. Művének központi témája a politikai manipuláció. Azóta más témákkal is foglalkozik: bibliai személyek, férfi-női kapcsolatok, gyermekkor.
Műveit 40 nyelvre fordították le. Előadásait több mint negymmillió néző látta.
A darab zenei válogatását viszont Lilijana Ivanović és Rontó Márta végezték.
A Madách Színház ezzel az előadással folytatja tájolási programját melyet a Bethlen Gábor Alapkezelő és A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi-Nemzeti Kisebbségi Titkárság támogatnak.
Az elnök szerelmei színpadra állítását a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósulhatott meg.