U UTORAK , 21. OKTOBRA POČELA JE IZGRADNjA FABRIKE VODE

Pitanje pijaće vode skida se sa „dnevnog reda“

Provereno i srazmerno jeftino rešenje za težak i decenijama bezuspešno „rešavan“ problem

– Ova lokalna administracija ostaće upamćena kao ona koja je rešila višedecenijski problem pijaće vode u Zrenjaninu i, u najkraćem roku, i većeg broja okolnih mesta. Građani će – uveravaju me ljudi iz italijanske kompanije „Zilio“, koja daje tehnologiju i opremu, i njenog glavnog domaćeg partnera, beogradske inženjering firme „Sinerteh“, da će postrojenje za prečišćavanje vode biti priključena na vodovodnu mrežu do kraja ove godine. Zrenjaninci će od tog momenta iz svojih česmi piti zdravu, hemijski i mikrobiološki ispravnu vodu po domaćim standardima.
Ovim rečima je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio svoje zadovoljstvo, neposredno nakon što je zajedno za direktorima „Sinerteha i JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nenadom Obradovićem i Goranom Tajdićem, u sredu u podne položio kamen temeljac za postavljanje postrojenja za prečišćavanje vode. Svečanosti je prisustvovalo oko 200 građana.
Postrojenje će godišnje prerađivati vodu sa izvora iz kojih se i danas grad snabdeva vodom. Isporučivaće najmanje 6 i po miliona kubnih metara pijaće vode, a sa dogradnjom mreže po selima, i do 9 miliona kubika.
Zadovoljstvo nije krio ni direktor „Vodovoda“ Goran Tajdić:
-Građani dobro znaju koliko dugo se radi na rešavanju ovog problema. Lično, veoma sam srećan što će i moje ime biti upamćeno u svetlu njegovog konačnog rešenja. Cena usluge prečišćavanje koju daje italijanski partner je 28 evrocenti po kubnom metru, a za potrošače biće nešto preko 70 dinara po kubnom metru. Počinjemo sa pripremama koje će omogućiti da, odmah po montaži, postrojenja priključimo na mrežu.

NENAD OBRADOVIĆ, DIREKTOR „SINERTEHA“

Grad se ne zadužuje ni za jedan jedini dinar!
­- Građavinski radovi počinju za desetak dana, a odmah zatim i montaža modularne opreme… Kompanija „Zilio“ i firma na čijem sam čelu, imaju bogata iskustva u hemiji i inženjeringu voda. Osposobljeni smo za rešavanje izrazito složenih problema kao što je dovođenje sastava pijaće vode u Zrenjaninu na domaće normative! Verovatno je za građane važna i činjenica da se ovde radi o nabavci usluge prečišćavanja, a ne kupovini postrojenja, te se grad ne zadužuje ni za jedan jedini dinar – izjavio je direktor „Sinerteha“ Nenad Obradović.

M. Stojin