DRŽAVNI SEKRETAR MR IVAN BOŠNjAK O PROMENAMA U ZAKONU O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

STROŽA KONTROLA ZA BOLjI RAD I RAZVOJ GRADOVA

Na javnoj raspravi ovih dana nalazi se nacrt izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. O predloženim novinama za list „Zrenjanin“ govori državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu mr Ivan Bošnjak.

Najviše izmena u Nacrtu tiču se članova o mesnim zajednicama. Da li se predviđa njihova manja ili veća nadležnost?
– Mesne zajednice su do sada bile jedan od delova sistema koji je bio nedovoljno zakonski uređen. Različit stepen razvijenosti, nedovoljno jasno podeljene odgovornosti i nedostatak kapaciteta za praćenje i primenu propisa, usmerile su izmene zakona u ovom smeru. Ove promene definišu veću nadležnost organa jedinice lokalne samouprave (JLS), u smislu određivanja postupka izbora Saveta mesne zajednice, preciziranja poslova i obaveza Saveta. Zakon uređuje i pitanja uslova za raspuštanje Saveta, kao i nadležnosti organa JLS u pogledu sprovođenja nadzora nad radom mesne zajednice.
U Zrenjaninu se u toku cele tekuće godine vode polemike i oko načina na koji se sazivaju sednice Skupštine grada. Kako bi izmene u ovom zakonu uticale na rad gradskog parlamenta?
Ukoliko se suštinski unapređuje kvalitet života, pre svega u ekonomskom pogledu, tada bi skupština trebalo da radi dinamično i uz konsenzus političkih činilaca. U pogledu sazivanja sednica skupštine, jedna izmena se odnosi na ograničenje u pogledu minimalnog roka za održavanje sednice, koji bi bio 24 sata pre sastanka. Sada toga nema u zakonu, pa je bilo situacija da neki predsednici skupštine zloupotrebe ovlašćenje i zakažu sednicu u neprimereno kratkom roku, recimo, za nekoliko sati, da se ona ne bi održala…

U Nacrtu se spominje i Upravni umesto Vrhovnog suda?
– Vrhovni sud je ostao u zakonu iz vremena drugačije organizacije sudova u Srbiji. Uspostavljanjem Upravnog suda već je u primeni njegovo postupanje u mnogim pitanjima iz nadležnosti JLS, i ova odredba samo ozakonjuje postojeće stanje. Postojanje Upravnog suda je donekle olakšalo posao ovog Ministarstva, ali ćemo se mi truditi da i dalje imamo aktivnu ulogu u primeni propisa i unapređenju decentralizacije u Republici Srbiji.

U toku je proces racionalizacije. Koliko su izmene zakona u skladu sa ovim njim?
– Strategija reforme javne uprave je usvojena u Vladi i podržali su je brojni međunarodni partneri. Na sceni je smena generacija koja je bolna i gde se od svih zaposlenih očekuje da unapređuju i svoja znanja, ali i procedure po kojima rade. Od donosilaca odluka se traži puna odgovornost u upravljanju javnim sredstvima i dobrom domaćinskom postupanju, pa se od stručnih službi traži znanje i profesionalizam. Zrenjanin je u svojoj dugoj istoriji uglavnom uziman kao pozitivan primer u raznim segmentima razvoja i siguran sam da će se i sa ovim izazovom na adekvatan način izboriti.

Konačno ćemo imati i pobrojane sve nadležnosti lokalnih samouprava. Šta će nam to doneti?
Jedinstveni popis poslova omogućiće nam da bolje vidimo gde se preklapaju nadležnosti između lokalne i republičke vlasti. Tako ćemo moći da damo veću odgovornost lokalnim samoupravama i da ne čekaju odluku države za određene poslove. To će omogućiti brže odlučivanje i realizaciju, što vodi ka kvalitetnijem životu naših građana.

Na koji način će lokalne samouprave imati veću kontrolu nad javnim preduzećima?
– Naprimer, opštinsko veće, kao izvršni organ, dobija u nadležnost da prati rad javnih komunalnih preduzeća. Zato očekujemo da u opštinskom veću sede profesionalno i sektorski kompetentni ljudi. Do sada su skupštine usvajale godišnji program i izveštaje koji su se predavali ili na godinu dana, ili na šest meseci. Sada propisujemo tromesečne izveštaje iz javnih preduzeća i očekujemo bolje poslovanje.

Ivan Bošnjak: nova rešenja za brže odlučivanje

KRITIKA OPOZICIJE NE PIJE VODU

Opozicija u Zrenjaninu kaže da nemate ni elementarno poznavanje materije jer ste rekli da se promenom ovog zakona stiču uslovi za prevremene izbore. Kako komentarišete to?
Ne uređujem nijedne novine, pa ne mogu da utičem na naslove teksta u kojima ima mojih reči. Ja to nisam rekao. Ono što ja jesam rekao, jeste da sada u paketu zakona o lokalu nema izbornog zakona. Objavljeni demanti u narednom broju su doneli ispravku. Nadam se da kolege čitaju i druge brojeve, kada mene u njima nema.

Suzana Kokavski