U ZRENJANINSKOM ATARU BESPRAVNO SE KORISTI 250 HEKTARA DRŽAVNIH NJIVA, A OVIH DANA POČELO SKIDANJENEZAKONITO POSEJANOG SUNCOKRETA, A USKORO I KUKURUZA

Uzurpatorima samo poljočuvari brana

Nadomak Aradca, za sada još nepoznati uzurpator državnog zemljišta, pobio je i privezao stotinak gvozdenih šipki uz isto toliko stabiljki suncokreta, pokušavajući da spreči od strane Grada angažovane kombajnere da mu, shodno zakonu, skinu i odnesu rod sa parcele od 50 hektara, a čiji zakup nije hteo da plati.
U subotu, 18. avgusta, uoči ulaska dva kombajna u njivu, uz malo pretnji, i više obećanja da će biti nagrađeni ako na noć zanemare povereni im posao, njegovi predstavnici tada su i upozorili poljočuvare i kombajnere šta ih u suncokretu čeka. Jedan od kombajnera je odmah odustao od posla, pravdajući se da mu je „pukao lanac”, dok je drugi ušao u njivu, ali su senzori, srećom, blagovremeno zaustavili modernu, skupu mašinu.
Službenici Odeljenja za privredu, ekonomski i ruralni razvoj Gradske uprave Zrenjanina i poljočuvari nisu mogli da veruju očima. Na „pravcu” označenom sa dve bele, plastične flaše, nepoznati počinilac je uz stotinak stabiljki, pri zemlji ali i ispod glavice, crnom izolir trakom privezao gvožđe debljine jedan santimetar. Da ih je kombajn slučajno „požnjeo” došlo bi do havarije, a „katapultirani” komadi metala mogli su nekog da ubiju ili povrede. Odmah je pozvana policija čiji su inspektori dobili registraciju crnog automobila/kamioneta i opis nepozvanih posetilaca. Gvožđe je „popisano” i sklonjeno, ali su pre toga sa njega i izolir trake uzeti otisci.
– U ataru se srećemo sa svim i svačim, ali je ovo prevazišlo svaku meru bezobzirnosti. Ako sada ne dobijemo podršku državnih organa kakvu zaslužuje posao koji nam je poveren, onda ne znam kada ćemo. Ne samo po otkrivanju i krivičnom gonjenju ljudi koji su nekog od nas mogli da povrede samo zato što mu nismo omogućili da bespravno koristi državnu oranicu, već i odgovarajućom opremom, ali i novčanim prinadležnostima poljočuvara – kaže Branislav Lazić, koordinator Poljočuvarske službe Zrenjanina.
Od ovog sagovornika saznajemo da su poljočuvari u sredu, 15. avgusta, dobili spisak i lokaciju parcela državnog poljoprivrednog zemljišta koje su bez pravnog osnova posejane suncokretom, kukuruzom, sojom. Reč je o njivama (ukupno 250 hektara) pre toga označenim velikim tablama – sa obaveštenjem onima koji su ih bespravno posejali – da im se zabranjuje skidanje useva. Naravno, sve dok ne iskoriste zakonom predviđenu mogućnost i plate zakup pomenute parcele, po ceni tri puta većoj od prosečne, a ostvarene na licitacijama za sezonu 2017/2018.
– Odmah smo angažovali sve ljude, odredili im nonstop dežurstvo, znajući da će uzurpatori iskoristiti svaki trenutak da krišom skinu rod i zarade velike pare. Kod Aradca su baš to hteli, da nas potkupe ili uplaše, da na noć ostavimo suncokret bez nadzora, a oni bi već uradili svoje. Ne mogu da shvate da su poljočuvari dobili napismeno šta treba da rade i da jedino istim putem može da im se naloži drugačije ponašanje. Da ne pomaže pozivanje na neke stranke, političare, važne državne službenike – jasan je Branislav Lazić.

01 b 20180831 aradac poqocuvari gvozdje uz stabiljku

  • Lane naplaćeno 107 hiljada evra
    Ministarstvo poljoprivrede lane je zaključilo sedam vansudskih poravnanja sa licima (pet fizičkih i jedno pravno) koja su na teritoriji Zrenjanina u sezoni 2016/2017. bez pravnog osnova koristila poljoprivredno zemljište u državnoj svojini (ukupno 166,4 hektara). Oni su, kako zakon nalaže, potom platili zakupninu – trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru na teritoriji Srednjobanatskog okruga – te je ukupno naplaćena naknada u dinarskoj protivvrednosti 107.231 evra.

 

  • Zvaničnici nikako da se oglase
    Stojan Kralj, šef Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Zrenjanina i Nataša Tomović, predsednica Radne grupe za utvrđivanje bespravno obrađenih površina državnog poljoprivrednog zemljišta, u proteklih 20 dana nisu odgovorili na naša pitanja o razmerama bespravnog korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, u sezoni 2017/2018, a na području Grada.
    Od četvrtka, 23. avgusta, čekamo odgovor i od zrenjaninske policije, a na pitanje da li je određena mera zadržavanja protiv lica iz Aradca zbog nezakonitog korišćenja državnog zemljišta kao i sumnje da je pokušao na ugrozi zdravlje poljočuvara i radnika Gradske uprave.

Z. Dedić