U ZRENjANINU ĆE SE, OD 12. DO 18. APRILA, ODRŽATI 69. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE – MOTO FESTIVALSKE SELEKCIJE: POZORIŠTE U STIGMATIZOVANOM DRUŠTVU

Umetnički obračun sa m anipulacijom i demagogijom

Narodno pozorište „Toša Jovanović” i ove godine je domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine – najstarijeg festivala na ovim prostorima – koji se održava 69. put. U periodu od 12. do 18. aprila publika će imati priliku da vidi najbolja dramska i lutkarska ostvarenja u protekloj godini. Izabrane predstave – četiri dečje i šest dramskih žanrovski su raznovrsne, prilagođene svim uzrastima i ukusima, dok je korpus tema šarolik. Predstava u čast nagrađenih „Dopler” je van konkurencije, a nastala je kao produkt saradnje Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.
Selektor ovogodišnjeg Festivala je Slobodan Savić, kritičar, novinar i urednik radio i televizijskih emisija, među kojima se izdvaja TV serijal „Čitanje pozorišta”. Savić je autor i urednik hronika najznačajnijih domaćih pozorišnih festivala i dokumentarnih emisija o domaćim i stranim pozorišnim stvaraocima, kao i predsednik i član žirija na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima. U svom obrazloženju osvrnuo se na trenutnu pozorišnu situaciju.
Miroslava Malbaški
Foto: Arhiva NP „Toša Jovanović”

Opširnije u štampanom izdanju