UČENICI ETŠ „NIKOLA TESLA” ZA VIDEO RAD NAGRAĐENI PUTOVANjEM PO EVROPI SA KOJEG SU SE VRATILI PUNI UTISAKA 

Prošlost i budućnost susreću se u sadašnjosti

Mina Stojanov, Ivan Perjatov i Nikola Kaluđerski, učenici trećeg razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” i njihova profesorka Olgica Rakić, vratili su se sa proputovanja po Srednjoj Evropi, gde su krstarili Dunavom, obilazali dvorce, muzeje tehnike i umetnosti, kao i muzej čokolade gde su sami pravili ovu poslasticu. Put su osvojili kao nagradu za video rad, snimljen u okviru projekta „Doživi EU”, koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji.
Nagradni konkurs ovog projekta, raspisan za učenike srednjih škola, nudio je mnoštvo tema, između ostalog, zdrav život, prevenciju nasilja, održivu ekonomiju, a pored toga i specijalnu temu za 2018. godinu: Gde prošlost susreće budućnost. Učenici su mogli da naprave literarni, likovni, novinarski, multimedijalni, foto ili video rad. Na kraju konkursa pristiglo je 369 priloga, a stručni žiri izabrao je najboljih 20 – među njima i delo zrenjaninskog tima.
SAMI SLIKALI, ANIMIRALI I MONTIRALI
Konkurs je na internetu pronašla profesorka Olgica Rakić, tražeći način da angažuje svoje darovite đake.
– U pitanju je veoma jako odeljenje, treći razred smera elektrotehničar računara. Kako smo veliki deo gradiva već završili i čak prevazišli, htela da nađem nešto novo što bi im bilo zanimljivo. Tako sam krajem februara naišla na konkurs projekta „Doživi EU”, a već 10. marta bio je krajnji rok da se predaju radovi. Kada sam pitala ko želi da učestvuje, odmah su se prijavili Ivan i Nikola iz ovog odeljenja, kao i Mina Stojanov iz trećeg osam, smera arhitektonski tehničar – priča profesorka Rakić i dodaje da je ovaj trojac sve odradio sam i da je prva radna verzija već bila odlična.
Iako su imali samo desetak dana da odaberu temu, snime sav materijal i montiraju ga, Nikola Kaluđerski kaže da je sve teklo glatko.
– Odabrali smo temu „Gde prošlost susreće budućnost”, a ideja je bila da predstavimo kako se prošlost i budućnost susreću u sadašnjosti. Prikazali smo tehnologije iz prošlosti – pisanje pisma, čitanje knjige, novina (novine su već prošlost!), pa sve do susreta sa budućnošću. Inače, ovaj „susret” se dešava svakog dana jer učimo iz prošlosti, uzimamo ono što je najbolje kako bismo napredovali u budućnosti – objašnjava Nikola. – Sve je odrađeno kao „stop-moušn” (stop-motion) video sa ubačenim zvukom i animacijom, a stop-moušn ili kadar-po-kadar je tehnika snimanja koja se zasniva na brzom smenjivanju nepokretnih slika, što stvara iluziju pokreta.
– To je bila Minina ideja, ona je već puno toga znala o ovim tehnikama jer se u slobodno vreme bavi grafičkim dizajnom. Fotografisali smo svi zajedno, i to telefonom, i posle smo u montaži to sklapali. Mina i Ivan su spojili sve sa zvukom – kaže Nikola Kaluđerski.
Ivan Perjatov objašnjava da nije imao mnogo iskustva u snimanju i montaži.
– Sada sam prvi put radio u programima „fotošop” i „premijer”, u kojem smo sklapali delove za video. Dosad nisam imao ni želje niti prilike da tako nešto probam. A što se tiče planova čime ću se u životu baviti, još nisam odlučio šta ću, mozak mi je svuda. Volim da radim kod tate, da kuvam, uživam do 18. godine – kaže Perjatov.
Inače, delo zrenjaninskog tima ističe se po inovativnosti među četiri nagrađena video rada, koja su snimljena poput klasičnih TV priloga, a može se pogledati na Jutjubu pod nazivom „Past meets future”.
BEČ, PRAG I BUDIMEŠTA
Pobednicima konkursa doček u Evropskom info centru u Beogradu upriličio je Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, nakon čega je grupa od 48 učenika i 20 profesora krenula put Budimpešte.
– Spavali smo na Balatonu, pa smo obišli znamenitosti Budimpešte – Parlament, zatim stari ribarski grad, krstarili smo Dunavom i večerali na brodu. Naredna dva dana proveli smo u Pragu, gde smo posetili i fenomenalni Muzej nauke i tehnike, a poslednja tri dana smo bili u Beču. Posetili smo Šenbrun, Prirodnjački muzej, Muzej istorije umetnosti, a takođe smo videli i „Palmin” semafor sa dvojicom dečaka kako se drže za ruke. Arhitektura, zelenilo, način na koji sve održavaju, kako se tamo organizuje život – sve je ostavilo utisak na nas – priča profesorka Rakić, a sa njom se slaže i Ivan Perjatov.
– Nisam očekivao da je toliko mirno u Beču, deluje kao da u Pragu ima više turista. Možda je to zato što su ulice Beča jako široke, pa ima puno prostora. Inače na svakom ćošku voze trotinete i bicikl kao prevozno sredstvo, tako da smo morali stalno da pazimo gde je staza za bicikle, a gde za pešake, ali sve je dobro obeleženo. Takođe, u svakom gradu u kojem smo bili, nešto se renovira i vrlo je čisto, ne možete naići na kantu koja je prepunjena smećem – primećuje Ivan i dodaje da naročito interesantno bilo u muzeju čokolade.
– Sami smo pravili svoje čokolade! Istopljena čokolada se stavi na tacnu, dodaju se sastojci za fil – od kikirikija, badema, jagoda, borovnica do slane karamele – i onda se ubaci u frižider na nekih pet minuta da se ohladi.
Profesorka Olgica Rakić se nada da će i naredne godine biti zainteresovanih učenika za ovaj projekat.

  • NAGRADE SA TAKMIČENJA
    Maturant ETŠ „Nikola Tesla” Miloš Panić na republičkom takmičenju iz programiranja osvojio je treće mesto, a Jana Đuras i Pavle Glušac, iz trećeg razreda smera elektrotehničar računara, na regionalnom takmičenja u Vršcu osvojili su prvo, odnosno drugo mesto.
    – Na takmičenju smo imali zadatke i teoriju. Spremamo se od decembra sa profesorkom Aleksandrom Čavić, koja više nije kod nas u školi, ali nas i dalje priprema. Viđamo se jednom u dve-tri nedelje, a ona nam daje zadatke iz posebnih zbirki – kaže Jana i dodaje da se za elektroniku zainteresovala krajem osmog razreda, kada se iz fizike radila oblast struja. Sigurna je da želi da se bavi elektronikom, ali o izboru fakultetu će još odlučiti. Za sada je opciji Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu – mehatronika ili elektronika. Njen drug iz razreda Pavle Glušac kaže da ga je elektronika privukla u drugom razredu srednje škole: – Upisao sam smer elektrotehničar računara zbog programiranja, ali kada smo dobili predmet elektronika, imali smo odličnog profesora Slobodana Miškeljina, zbog kojeg sam se zainteresovao za ovu oblast. Verovatno ću upisati Elektrotehnički fakultet u Beogradu, ali za sada sigurno znam da ću se baviti granom mikroprocesorska elektronika – u kojoj se programiranje i elektronika spajaju – kaže Pavle.
    Učenik trećeg razreda Filip Kovačević na regionalnom takmičenju u Vršcu osvojio je osmo mesto, a učenik drugog razreda Bojan Mijanović peto mesto, čime se i on kvalifikovao za republičko takmičenje u Jagodini.

Milana Maričić