O „BANATSKOJ PRIČI” SE PRIČA I NA SKUPŠTINI

Vlast treba da se pozabavi incidentom

Skupština grada odbila je inicijativu opozicije da se dobije izveštaj od MZ „Veljko Vlahović” o nesreći koja se dogodila 19. maja na Etno festivalu „Banatska priča”, kada je na našu koleginicu Branku Jajić pala metalna konstrukcija bine i nanela joj teške telesne povrede grudnog koša i plućnih krila. Tom prilikom povređena je, znatno lakše, i jedna ženska osoba iz organizacije Festivala.
Kad je u pitanju slučaj „Banatska priča”, među odbornicima iz opozicije na sednici Skupštine održanoj 15. juna, najviše se istakao Igor Ratković iz Pokreta „Dosta je bilo”. On je napomenuo da najviše predstavničko telo grada – Skupština – nema samo pravo, nego i moralnu odgovornost da ispita sve okolnosti nesreće, ali bez uticaja na istragu.
– Radi se o izuzetno teškom incidentu, kakav se skoro ovde nije dogodio. Smatram da se ovde nameću mnoga pitanja, počevši od toga da li je bilo javne nabavke za davaoca usluge (montaže i normalne funkcije bine na kojoj su održavani programi Festivala). Potrebno je da se skupštinski sastav upozna sa velikim brojem činjenica, od administrativnih do tehničkih u najužem smislu, tim pre što se zahvaljujući naporu medijskih poslenika došlo do podataka o kratkom vremenskom periodu između osnivanja involviranih firmi, dobijanju posla i nesreće – naveo je Ratković.
Kako je rekao, odbornici bi trebalo da, pored izjašnjenja firme čija je bina, traže i izjašnjenje i od predstavnika Mesne zajednice na Bagljašu.
– Na delu je politika potpunog ignorisanja stvarnosti. Odbornici čak nisu ni pokušali da kažu da bi njihovo „mešanje” moglo da utiče na tok istrage. Strašno je da građani i o ovome, a i o nizu drugih važnih pitanja više saznaju od medija, i to ne svih, nego sa skupštinske govornice! Ne samo o ovom slučaju, nego i o fabrici vode i Kafileriji – rekao je Igor Ratković.
Novinari lista „Zrenjanin” su nakon što je MZ ignorisala da odgovori na pitanja u vezi sa imenima potpisnika ugovora sa firmom za izdavanje bina, dokumentacijom tendera, poslata putem imejla, uputili i zahtev za dostupnost informacija od javnog značaja. Rok od 15 dana je istekao u subotu, a odgovore i dalje čekamo.
S obzirom da su po Zakonu dužni da odgovore, a prekršili su ga, obratićemo se povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka. Građani, povređena Branka Jajić i članovi njene porodice zaslužuju da znaju istinu. Naša koleginica je preživela zahvaljujući neverovatnoj volji za životom, kao i naporima lekara da joj spasu život u Urgentnom centru Zrenjanin i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, što nije olakšavajuća okolnost ni organizatorima Festivala, niti vlasnicima firmi za izdavanje bine.

I. I. / M-sn.