UČENICIMA GENERACIJA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA URUČENE VIDOVDANSKE NAGRADE

Vratite se u svoj grad i doprinesite njegovom razvoju

imnom „Bože pravde”, koju je otpevala solistkinja Milica Dosković, započela je još jedna Vidovdanska akademija, koju organizuju „Svetosavlje” i Grad Zrenjanin. Održana je u ponedeljak, 28. juna, u velikoj sali Kulturnog centra.
Prisutnima se najpre obratio gradonačelnik Simo Salapura. Najpre je čestitao najboljim učenicima,.Istakao je da su znanje i uspesi koje su postigli rezulat, prvenstveno, njihovog rada, truda i odricanja, ali su na njihovoj strani, u svakom trenutku, bili i roditelji, nastavnici, profesori, direktori škola, koji na njih mogu biti ponosni.

PUT USPEHA
Gradonačelnik je rekao da vidovdanska sećanja i počasti ostaju zauvek, ali i da se iskreno nada da su svi ratovi ostali za nama, da su stradanja deo prošlosti, a da danas, s mnogo optimizma i nadanja gledamo u budućnost, u sve šire i otvorenije puteve razvoja.
– Te puteve upravo ćete vi trasirati, dragi učenici, kao predvodnici svoje generacije i nosioci napretka ove sredine. Uveren sam da će neki od vas u narednim godinama i voditi ovaj grad. Želim vam da završite škole i fakultete koje planirate, da se školujete u bilo kom gradu, ali da se vratite u Zrenjanin, i ovde se ostvarite kao profesionalci u svom poslu, zasnujete porodice i doprinosite razvoju i grada i države – poručio je gradonačelnik učenicima generacije.
Ovogodišnju besedu održao je Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.


– Vidovdan, ovakav kako ga narod opeva i slavi, to je praznik pobede jednog naroda nad svojim opakim osobinama, pobede nad zlim snagama i impulsima u sebi, nad onima koji razvlače, razjedaju i razjedinjuju, nad pojedinačnim i grupnim sebičnostima i uskogrudostima – rekao je Bjelogrlić, i podsetio na stihove pesme „Na Gazimestanu” Milana Rakića.
Predsednik „Svetosavlja”, Dragan Vidaković podsetio je na to da se na Vidovdanskoj akademiji odaje priznanje najboljima što imamo u našim školama, a to su svakako đaci generacije svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina.
– U istoriji svakog naroda postoji jedan događaj i dan u vezi sa tim događajem, koji je važniji od ostalih i na poseban način se proslavlja i obeležava. Nesumnjivo je da je Vidovdan, kao sećanje na Kosovski boj, u istorijskom smislu najveći i najautentičniji praznik srpskog naroda. Uz Svetosavlje i Krsnu slavu, predstavlja ključnu nacionalnu identitetsku odrednicu Srba, neugasivi pomen na vekovnu borbu za slobodu i veru u dostojnu budućnost – rekao je Dragan Vidaković.

PROSVETNI RADNIK GODINE
Vidaković je podsetio da se od 2018. nagrađuje i profesor godine, koji se izdvojio svojim rezultatima i radom, i koji po uverenju „Svetosavlja” zavređuje da dobije posebno priznanje, na Vidovdanskoj akademiji. Ove godine epitet najboljeg prosvetnog radnika za školsku 2020/2021. godinu i novčana nagrada dodeljeni su Gordani Stevanović, nastavnici biologije u Osnovnoj školi „Branko Ćopić” u Lukićevu. Ona se zahvalila „Svetosavlju” što je prepoznalo njen rad i trud, i što i na ovaj način pruža potporu.
Organizacija je učenicima generacije ove godine poklonila po knjigu – autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle, sa nadom da će ih ovi velikani naše i svetske nauke, inspirisati da razmišljaju o nastavku školovanja, ali prevashodno da vole i poštuju svoju otadžbinu.

  • UČENICI GENERACIJE SREDNЈIH ŠKOLA
    Senka Daruši (Zrenjaninska gimnazija), Gordana Bitević (ETŠ „Jovan Trajković”), Elena Tešić (Medicinska škola), Nikola Živkov (ETGŠ „Nikola Tesla”), Teodora Đorđević (HTPŠ „Uroš Predić”), Valentina Zuzana Kolčik (HTPŠ „Uroš Predić”), Mateja Tomaš (Tehnička škola), Milica Maksimović (Srednja poljoprivredna škola), Đorđe Jovanović (Srednja Poljoprivredna škola), Ana Milisavljević (Muzička škola „Josif Marinković”) i Kristijan Domenik (OSŠ „9. maj”).

 

  • UČENICI GENERACIJA OSNOVNIH ŠKOLA
    Branislav Nikolić ( „Vuk Karadžić”), Marko Stojkov („Dositej Obradović”), Iris Ungur ( „Jovan Cvijić”), Marina Trivković („Jovan Cvijić”), Milena Ćorović ( „2. oktobar”), Katarina Pupovac ( „Đura Jakšić”), Nina Ćurčin ( „Žarko Zrenjanin”), Marijana Grujić („Jovan Jovanović Zmaj”), Ivan Imbronjev („Petar Petrović Njegoš”), Marko Čordaš ( „Servo Mihalj”), Ema Šiveg („Servo Mihalj”), Emil Salma ( „Sonja Marinković”), Jovana Ćurić ( „Bratstvo” Aradac), Milica Superov ( „Bratstvo Jedinstvo” Belo Blato), Marko Radišić ( „Svetozar Marković Toza” Elemir), Ksenija Nataroš ( „Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka), Vanesa Dan (na rumunskom) ( „Dr Aleksandar Sabovljev” Ečka), Nina Vujović ( „Jovan Dučić” Klek), Biljana Vučković ( „Stevan Knićanin” Knićanin), Teodor Šarac ( „Branko Ćopić” Lukićevo), Milica Beljin ( „Boško Vrebalov” Melenci), Milica Vučetić ( „Uroš Predić” Orlovat), Nemanja Došen ( „Đura Jakšić” Perlez), Luka Dragić („Sveti Sava” Stajićevo), Rada Novakov ( „Mladost” Tomaševac), Milica Bokinac („Dositej Obradović” Farkaždin), Andreja Stojadinov („Branko Radičević” Čenta) i Milan Otašević (OSŠ „9. maj” Zrenjanin).

M. Malbaški