UDRUŽENJE „BANAĆANKE”, TORAK: Tajne bakine kuhinje

Početkom septembra, Udruženje žena Banaćanke” u Torku, organizovalo je manifestaciju Tajne bakine kuhinje”. Bio je to protekle subote peti po redu etno događaj koji je okupio 16 učesnika iz Banata. Njima i posetiocima, obratila se, u ime lokalne samouprave, Jelena Travar Miljević i Slađana Kitaresku, predsednica Banaćanki”. Žene su se nadmetale u pravljenju najboljeg slanog i slatkog jela sa kvascem, ali i u brojnim igrama iznenađenja koje su im pripremili domaćini. Osim ocenjivanja jela, žiri – dr Filip Baloš, Virđinija Petrović i Norika Raša, birao i najbolje uređen štand.

– Ova manifestacija, pre svega, za nas iz Udruženja znači da neko čuva tradiciju i kulturu našeg kraja i ljudi koji su nekada ovde živeli. Ovo je multietnička i multikulturalna sredina što je za nas velika prednost. Tako se na ovoj manifestaciji promovišu vrednosti kako rumunske, koja je dominantna u naseljenom mestu Torak, tako i vrednosti ostalih nacionalnih manjina koje ovde žive, kao i tradicija Srba sa ovih prostora – rekla nam je Svjetlana Marković iz Udruženja žena „Banaćanke“.

Najbolje slano jelo od testa sa kvascem spremile su članice Udruženja Vidovdan” iz Banatskog Karađorđeva, zatim Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja i Udruženje iz Uzdina.

Slatko testo: Vidovdan” iz Banatskog Karađorđeva, inače više puta nagrađivan, Torak”, dok su treće žene iz Srpskog Itebeja.

Ocenjivani su i štandovi koji su zaista bili izložba domaće radinosti i kolača. Najlepši štand su priredile žene iz Udruženja Mladost”, Čestereg, drugo Udruženje Lumina”, Jankov Most, i još jedna nagrada za Srpski Itebej – treće mesto.

Program su uveličala i deca Torka, bajkeri, a Sportski savez je organizovao zanimljive igre za učesnice.

M. Bečejac

tajne bakine kujne2 tajne bakine kujne3 tajne bakine kujne4 tajne bakine kujne 5