UDRUŽENJE „PETROVRGRAD” O PROMENI IMENA GRADA: Žele da isprave istorijsku nepravdu

Sledeće godine je veliki jubilej – vek od oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu i od prisajedinjenja Banata, Bačke i Srema Kraljevini Srbiji. Oni koji znaju istoriju, znaju i kakva je tada bila uloga kralja Petra Prvog Karađorđevića. Želimo da otvorimo javnu debatu, čujemo razna mišljenja. Smatramo da je došao pravi trenutak da se gradu vrati ime Petrovgrad, jer je učinjena velika nepravda kada je 1946. godine komunistička partijska Skupština promenila naziv grada u Zrenjanin.
Ovo je izjavio Budimir Jovanović, predsednik Udruženja Petrovgrad” na konferenciji za novinare, održanoj u sredu u prostorijama Udruženja povodom objavljivanja proglasa i najvažnijih informacija u vezi sa njihovom inicijativom.
Osim Budimira Jovanovića, govorili su Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin”, Igor Micov, profesor istorije kao i Stanoje Novaković, predsednik Košarkaškog kluba Petrovgrad”.
– Već dan osnivanja Udruženja govori o našim motivima i namerama. Dan 17. novembar je mnogo značajniji za istoriju našeg grada. Posle Prvog svetskog rata činjeni su mnogi kompromisi na štetu Srbije i srpskog naroda, a dobre namere nisu naišle na razumevanje. Nemarno smo se odnosili prema našoj slavnoj prošlosti, ali posle stotinu godina došlo je vreme da se dostojno odužimo precima – istakao je Bjelogrlić.

I.I.

Foto: J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

DSC_0721