UDRUŽENJE ŽENA „VIDOVDAN“: Etno soba u spomen kompleksu

U Banatskom Karađorđevu nalazi se spomen soba koja je opremljena tako da predstavlja ogledalo istorije i tradicije ovog mesta. Svoje mesto u ovom obeležju ima i Udruženje žena „Vidovdan“ koje čuva od zaborava vredne predmete. Sve je to do sada bilo u zgradi Mesne zajednice a sada će biti deo spomeničkog dobrovoljačkog kompleksa. U toku je preseljenje etno sobe.

– Ono što je svakako za nas bitno jeste poseta Džona Kapela, predsednika fondacije „Misija Hilijard“ tokom snimanja emisije „Dobro došli na Balkan“ u kojoj smo prikazale nešto na šta smo mnogo ponosne – kaže Verica Marčetić, predsednica „Vidovdana”.- To je naša etno-soba, koja je sada smeštena u okviru Spomen sobe u Banatskom Karađorđevu, kao i predmeti koji su izloženi u Mesnoj zajednici. Pokušale smo da na najbolji način ugostimo naše goste i dočekamo ih sa našom tradicionalnom hranom, ličkom basom i uštipcima, našom pogačom. Ponosne na naše predke, ponosne na našu Liku, Bosnu, Hercegovinu, Crnu Goru i dalje čuvamo od zaborava našu istoriju.

Članice udruženja uključile smo se u organizaciju obeležavanja 100 godina od naseljavanja Banatskog Karađorđeva.

–  Iskreno se nadamo da će vreme koje dolazi doneti najpre zdravlje svim ljudima, da ćemo se družiti, da ćemo nastaviti tamo gde smo stali i da ćemo nastaviti sa uspešnim radom. Zbog pandemije korona virusa je izostala nama manfestacija „Karađorđevačka pogačarijada”, ali smo rad usmerile na restauraciju predmeta koje su pre jednog veka u selo doneli naši preci, ali iu pronalaženju novih – kaže predsednica „Vidovdana”.

M. Bečejac

Foto: Udruženje žena “Vidovdan”