UDRUŽENJE ŽENA „ZELENO POLJE”: Takmičenje u spremanju lenje pite sa jabukama

Najukusnija lenja pita sa jabukama priprema se u – Aleksandrovu. Članice Udruženja „Livađanke” osvojile su prvo i drugo mesto na manifestaciji koju je, povodom slave, Dana svetih apostola Petra i Pavla – Petrovdana, upriličilo Udruženje žena „Zeleno polje” u petak, 12. jula. Tako je odlučio žiri, Olgica Velimirov, Branka Živković i Radojka Banč. Treća je Asocijacija žena Orlovat, a dodeljene su i dve utešne nagrade – UŽ „Đura Jakšić”, Srpska Crnja, a pete su Kumančanke.

Slavski obred služio je paroh, otac Radivoj Nađalin. On je pohvalio to što žene sa Zelenog polja čuvaju svoju porodicu i tradiciju, kao što to čine i obeležavanjem praznika.

– Sve ste se potrudile da doprinesete svom domu, zajednici i mesnoj zajednici. Za kratko vreme, Zeleno polje je postala urbana sredina – rekao je otac Radivoj u besedi. – Od 1974. godine imamo svoju mesnu zajednicu, ambulantu, sve što nam je potrebno. Pre četiri godine, osveštali smo zvona na hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog. Hram je sagradila porodica Dević, uz podršku Grada Zrenjanina i Srpske pravoslavne eparhije banatske, a gospođa Vida je tako ispunila želju svog sina.

Milanka Rašeta, predsednica Udruženja, preuzela je slavsku Ružu od kume Snežane Radić. Udruženje je učestvuje u svim aktivnostima u Mesnoj zajednici, a u poznato je i po takmičenju u pripremanju kolača sa jabukama.

M.Bečejac

Foto: Autor i UŽ „Zeleno polje”