Plava fasada sećanja

Piše: Milena Bečejac

Trg dr Zorana Đinđića (tako se zove od maja 2010. godine), nekada Trg Republike, uređuje se i sređuje, a valjda će radovi biti završeni do čuvenih nam „Dana piva”. Na trgu, i tada, i sada, u oči prvo upadne zgrada Vojvođanske banke – površina plavog fasadnog stakla je 5.800 metara kvadratnih. Izgledom i monumentalnošću trebalo je da bude okosnica užeg poslovnog jezgra grada i čini ambijentalnu celinu sa Trgom, platoom i kejom na Begeju.
Odluku da se podigne ovakvo zdanje doneli su njegovi osnivači 1976. godine, a izrada projekta i investicione dokumentacije bila je poverena Zavodu za urbanizam i arhitekturu iz Skoplja. Gradnja je počela oktobra 1986. godine (glavni izvođač bio je GIK „Banat”), a oktobra 1992. nastavljeni su radovi na završteku fasade („Nisal”, Niš), a zasluga za izgled plave fasade i enterijera pripada arhitekti Stanku Đorđeviću. Početak maja 1997. godine – savremeno bankarsko poslovanje u savremenom zdanju. Glavna filijala Zrenjanin širila je poslovanje, pa je 2000. godine koristila svih 8.015 metara kvadratnih savremeno uređenog prostora. Održavane su u holu i koncertne i književne večeri…
I, šta je bilo posle? Ono što vidimo – prostor banke je sužen za osnovne usluge, izdaje se, i sama banka je doživela promene. Okolni prostor je urušen, neuredan, strava i užas… Plato se uređuje, pa ostaje nada da će i deo oko banke dobiti iole pristojan izgled.
Nekada su se na trgu, koji je kroz istoriju menjao ime, nalazili važni objekti: zgrada Velikobečkerečke štedionice, hotel „Kruna” i restoran „Tisa”, zatim kuća Ignaca Levija, Jankovićeva kuća, kuća Paje Linjačkog, kuća Dragoljuba Nestorova, škola igranja „Mrka” i drugi, a jedini preostali objekti su zgrada Velikobečkerečke štedionice i kuća Ignaca Levija, u kojoj su danas smeštene prostorije Mesne zajednice „Centar” (izvor: Zrikipedija). Između dva svetska rata, kada se zvao Vilsonov trg, ovde se nalazila i zgrada Petrovgradske štedionice.
To bi bila neka paralela prošlog i sadašnjeg. Banke su uvek imale u gradu svoj prostor. Samo, bojim se da će se, u budućnosti, umesto – plato ispred Vojvođanske banke, govoriti – plato kod kineske robne kuće.