UHAPŠEN VLASNIK TAKSI UDRUŽENjA ZBOG UTAJE POREZA I OBMANE GRADSKE UPRAVE – KAKO PROTIV SIVE EKONOMIJE

Zeleni taksi sive boje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu uhapsili su P. I. (36) iz Zrenjanina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela: navođenje na overavanje neistinitog sadržaja i poreska utaja. U saopštenju Policijske uprave Zrenjanin navodi se da se P. I. tereti da je, kao odgovorno lice zrenjaninskog taksi udruženja, doveo u zabludu Gradsku upravu grada Zrenjanina da izda rešenja za taksi legitimacije za 23 vozača na osnovu lažno sačinjenog ugovora o radu. Takođe, sumnja se da, kako bi delimično izbegao plaćanje poreza na dobit pravnih lica, u poslovnim knjigama nije evidentirao sav ostvareni prihod i da je na taj način oštetio budžet Republike Srbije za 776.967 dinara. Uhapšeni P. I. je, uz krivičnu prijavu, priveden osnovnom javnom tužiocu u Zrenjaninu.

IZNENAĐENI ILI NE?
Da li je javnost iznenađena ovim slučajem i da li podržava spremnost države da se bori protiv sive ekonomije? Dragan Vidaković, vlasnik „I taksi” udruženja kaže da podržava sve korake koje država preduzima u cilju borbe protiv sive ekonomije.
Vidaković smatra da je siva ekonomija jedna od najvećih pošasti za državu i njen budžet, kao i za širenje nelojalne konkurencije koja direktno doprinosi da regularni privredni subjekti, koji poštuju svoje obaveze, ne mogu da budu konkurentni na tržištu i da stagniraju ili propadaju, dok se sve više šire i jačaju oni koji su beskrupulozni i ne prezaju ni od čega kako bi ostvarili profit.
– U taksi delatnosti u Zrenjaninu se upravo zbog izostanka blagovremene reakcije države dogodio apsurd: taksi usluge ubedljivo su najniže u Srbiji i jedva pokrivaju osnovne troškove poslovanja, a da pri tome taksi firme „niču kao pečurke posle kiše” – ističe naš sagovornik.
– Na ulicama je sve više taksi vozila, kao da je u pitanju veoma unosan posao. Svakako da ovo izaziva opravdanu sumnju i da se postavlja pitanje kako je to moguće? Zato je logično očekivati da se država više uključi u rasvetljavanje ove delatnosti, posebno kad se ima na umu da je javno obznanjeno i dobro poznato da taksisti duguju poreskoj upravi i budžetu preko 60 miliona dinara, a da se i dalje toleriše rad onih koji ne izmiruju svoje obaveze. Nelogično je da je u Zrenjaninu od 11 taksi prevoznika samo jedan u sistemu PDV-a, dok osam ne prikazuje nikakve prihode u redovnim godišnjim izveštajima. Sve to govori da u ovoj delatnosti ima puno „sivila”. Iznenađen sam da država nije ranije reagovala i sprečila da situacija ovako radikalno eskalira u jednoj delatnosti, koja objektivno nije i ne može biti visoko profitabilna.
Kontaktirali smo i Dejana Damjanovića, nezvaničnog suvlasnika „Halo, taksi” udruženja i funkcionera Pokreta socijalista, povodom hapšenja njegovog poslovnog partnera, ali je postavljena pitanja ignorisao.

I KRIVICA I PREKRŠAJI
Čini se da se na okrivljenog vlasnika ugledaju kolege iz nekoliko udruženja, jer je od početka 2017. godine značajan broj taksi vozača sankcionisan zbog različitih saobraćajnih prekršaja, od kojih su najzastupljeniji prekršaji prekoračenja brzine kretanja i to u 33 slučaja i nepropisnog parkiranja u osam slučajeva, navodi se u saopštenju Policijske uprave.
Pored ovog, kažu nadležni, aktivnosti saobraćajne policije u kontroli učesnika u saobraćaju usmerene su prema svim učesnicima u saobraćaju pa i prema vozačima koji rade javni prevoz putnika. Saobraćajna policija proverava ispunjenost svih uslova za učestvovanje u saobraćaju, a poseban akcenat je na kontroli vozača da li upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima vozač motornog vozila koji obavlja javni prevoz lica, odnosno stvari, odgovoran za upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i kada je izmerena količina manja od 0,30 mg/ml alkohola u organizmu.
Nedavno smo bili svedoci kako Parking servis odnosi automobil sa parkinga ispred zgrade Gradske uprave, jer je bilo parkirano na mestu označenom žutom bojom. Prema komentarima prolaznika, trebalo bi istom merom kažnjavati i taksiste jer bi policija imala „pune ruke” posla. Taksisti su postali „galantniji” jer svoja vozila parkiraju gde im nije mesto i sve više svojim ponašanjem nerviraju ostale učesnike u saobraćaju. Žalbe građana na bahato ponašanje taksi vozača i neprimereno parkiranje taksi vozila na javnim površinama ne jenjavaju. Česte kritike upućene su, upravo, zbog parkinga ispred Gradske uprave. Vozače i dalje iritira što ne mogu lako da parkiraju svoje automobile od gužve koju naprave taksisti, iako postoje označena parking mesta za taksi vozila.
Javljaju nam se i žitelji sa naselja Bagljaš, koji žive u ulici Milana Stanivukovića. Kako su nam objasnili, godinama se bore sa ulaskom na parking kao i mestom za parkiranje, jer taksisti zauzimaju prostor koji nije namenjen njima. Kažu da rasprave znaju da budu vrlo neprijatne i da taksi vozači nemaju nameru da se sklone, jer smatraju da imaju prava na parking. Građani su i dalje revoltirani jer se i nakon nekoliko opomena pojedinim taksistima, situacija ne menja. Veliki problem vide i u obližnjoj trafici, koja radi 24 časa dnevno, i da je zbog toga parking veoma privlačan i vozačima taksi udruženja, kako prijavljenih tako i divljih, te su primorani da zovu Komunalnu policiju.
– Ukoliko zateknemo neprimereno parkirano vozilo auto-taksi prevoza na javnim zelenim površinama ili prilazima stambenih zgrada, kao i dečjim igralištima, ispisujemo prekršajni nalog u skladu sa Zakonom i gradskim odlukama – ističe Igor Virijević, načelnik Komunalne policije.
USMENI DOGOVOR
Vidaković dodaje da su poslednja dva sastanka taksi udruženja i firmi Zrenjanina organizovana na inicijativu dva najveća taksi prevoznika „Halo, taksi” i „AS” taksi, na kojem su prisustvovali i predstavnici „I taksija”. Kako kaže, predstavnici su mu preneli, da se na sastanku isključivo razgovaralo o tome kako da se prestane sa daljim kršenjem Odluke o taksi prevozu grada Zrenjanina, budući da su taksi prevoznici na cene iz cenovnika odobravali razne popuste (uključujući i gotovinske) i organizovali (nezakonito) razne nagradne igre.
– To predstavlja legitimno sredstvo za borbu na tržištu, ali je problem što su se svi taksi prevoznici opredelili da voze po minimalnim ekonomskim cenama, pa samim tim to nije dozvoljeno ni Odlukom o taksi prevozu niti Zakonom o javnom prevozu koji je uveo ovu kategoriju, upravo iz razloga da se „dampingovanjem” cena ne bi taksi delatnost potpuno urušila i onemogućila taksistima da poštuju svoje obaveze prema državi, i da se ne dozvoli da jeftin taksi prevoz konkuriše organizovanom gradskom javnom prevozu koji se zbog toga takođe može urušiti. Minimalne cene taksi usluga ne određuju taksi prevoznici već Grad Zrenjanin, ispod kojih taksi prevoznici nemaju pravo da pružaju svoje usluge – trvdi Vidaković. – Mislim da će ovaj „dogovor” taksi prevoznika koji su dosad kršili zakon i propise podići svest kod taksista da moraju poštovati zakone i da nemaju pravo da oštećuju budžet.

I. ISAKOV