UKIDA SE VAKCINACIJA PROTIV SVINJSKE KUGE?

Uskoro detaljniji plan

Od prvog oktobra ove godine planira se postepeno ukidanje obaveze vakcinacije svinja protiv obične kuge svinja (OKS), saopštio je TANJUG, a preneo novosadski „Dnevnik” 23. jula. Kako je TANJUG-u saopšteno, uskoro će biti objavljen detaljniji plan za realizaciju ove mere, sa lokacijama gde se vakcinacija ukida, kao i onima gde ona i dalje važi. Kao što je poznato, vakcinisane svinje ne mogu biti izvožene u zemlje Evropske unije.
Ova vest, koja se ne može naći na internet stranici Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, iznenadila je stručnjake, s obzirom da su i dalje na snazi mere zaštite od mnogo opasnijeg, zapravo neizlečivog oboljenja afričke kuge svinja (AKS) koja je izolovana i uglavnom suzbijena u Mađarskoj, a znatno je više proširena u oblastima Rumunije nedleko od granice sa našom zemljom.


– Bila bi to veoma dobra novost. Ljudi iz Poljoprivredne stručne službe sa kojima godinama sarađujem saopštili su mi ovo, ali više kao nekakav nagoveštaj, nego kao izvesnost. Govore da će vakcinacija biti obavezna samo u mestima na južnim padinama Fruške Gore i u delu Srema na hrvatskoj granici. Meni ne zvuči logično da se ukida vakcinacija protiv obične kuge svinja, a iz dana u dan slušamo kako nam je afrička kuga svinja pred vratima – komentariše jedan od najkrupnijih tovljača svinja u regionu Dragomir Davidov Čutura iz Melenaca.
On dodaje da je prošle sedmice vakcinisao oko stotinu svinja po ceni od 99 dinara po dozi. Najavu ukidanja vakcinacije Davidov dovodi u vezu sa različitim manipulacijama koje idu u korist velikim kompanijama.
– Poigravaju se na razne načine sa nama, običnim stočarima. Ne tako davno klanice su kupovale od malih stočara junad za 250 dinara po kilogramu „žive vage”, a u prodavnicama je cena skočila na blizu 700 dinara. Sada je cena junadi opala na 170 dinara, a junetina u radnjama nije pojeftinila. Eto to je stvarnost nas običnih stočara, pa kako bilo kome verovati – dodaje Davidov.
U kontekstu svega ovog je i vest da je u Kini, zemlji koja najviše proizvodi i troši svinjskog mesa u svetu, za manje od godinu dana od afričke kuge uginulo 100 miliona svinja, što je petina ukupnog fonda.
M. S-n.