UMETNICA JOVANA SOLOMUN ODRŽALA MINI-KOLONIJU IZRADE KERAMIKE ZA SREDNJOŠKOLCE

Rad sa glinom je art terapija

Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati – veruje, a tako i dela umetnica Jovana Solomun, koja u Domu učenika „Angelina Kojić Gina” vodi keramičku sekciju. Zato je nedavno organizovala trodnevnu mini-koloniju izrade keramike za srednjoškolce iz domova učenika iz cele Vojvodine.
U „Angelini” se tako okupilo tridesetak mladića i devojaka i njihovih vaspitača iz Futoga, Sombora, Subotice, Sremske Mitrovice, Bačkog Petrovca i Kikinde. Većina njih do sada nikada nije imala prilike da radi sa glinom, ali posle susreta sa ovim materijalom u zrenjaninskom Domu učenika bili su oduševljeni.

NAPRAVITE MESTA ZA VASPITAČE
U mnogim srednjoškolskim domovima učenika postoje sportske, folkloraške i eventualno likovne sekcije. Međutim zrenjaninski je jedan od retkih, ako ne i jedini koji organizuje i keramičku, a pritom poseduje poseban prostor i kompletan alat za ovu aktivnost – uključujući i peć i grnčarski točak.
Rad sa glinom vrlo retko je deo časova likovnog u redovnoj školskoj nastavi, tako da stanari „Angeline” imaju zaista posebnu priliku da se u tome oprobaju, ističe Jovana Solomun, master primenjena umetnica u oblasti keramike. Njena želja je da ovo omogući i drugima, te zato namerava da trodnevne „Radionice primenjene umetnosti i veštine izrade keramike” postanu redovna godišnja aktivnost.
– Pripremajući se ovom prilikom za doček gostiju iz drugih domova, postavili smo određeni broj stolica za radne stolove, namenivši ih deci, međutim mesta su zauzeli njihovi vaspitači – kažu, zguraćemo se, hoćemo i mi da radimo. Tako da su i vaspitači i učenici zajedno stvarali (smeh) – navodi stručna saradnica keramičke sekcije.

GLISTICE I PLOČE
Prvog dana, ona je učesnike radionice upoznala sa teorijom – načinima i veštinama izrade predmeta od keramike.
– Probaćemo tri osnovne tehnike koje se baziraju na ručnom radu. Najpre ćemo učiti tehniku oblikovanja gline iz ruke kako biste se upoznali sa materijalom. Druga tehnika su tzv. kobasice ili glistice, a tu je i tehnika zvana ploče – objasnila je Jovana Solomun. Na redovnoj sekciji rade i na grnčarskom točku, što je zahtevan proces koji se dugo uči.
Potom je umetnica objasnila da keramički rad zahteva dosta uloženog vremena.
– Izrađen komad gline mora potpuno da se osuši, a zatim se biskvitno peče na oko 900 stepeni. Potom se, kako bi dobio sjaj, na njega nanosi glazura – prskanjem, četkom ili umakanjem. Posle toga se peče drugi put na višoj temperaturi. Pre biskvitnog pečenja delo se može oslikati posebnim pigmentima za keramiku – opisala je proces Jovana Solomun.


Već drugog dana radionice polaznici su izradili svoje prve figure – bilo je tu posuda, šolja, skulptura. Radili su predano i zaneto, prašnjavih ruku i odeće. Iako bi ga neko okarakterisao kao prljav, rad sa glinom je pre svega veoma opuštajući, objašnjava Jovana Solomun. – Ovo je vrsta art terapije koja je i meditativna zbog kontakta sa prirodom putem gline. Neopisiv je osećaj kada na kraju vidiš nešto što si stvorio sopstvenim rukama – navodi ona.
Neki od polaznika radionice u početku su bili nesigurni u sebe, misleći da nemaju talenta. Međutim, svako u ovoj umetničkoj veštini može pronaći nešto što ga interesuje i pritom uživati u stvaralaštvu, sa više ili manje osećaja u prstima. Mnogi od onih koji redovno pohađaju keramičku sekciju priznaju da inače imaju puno da uče za školu i da im prija ovakav praktičan, umetnički rad.
– Drago mi je kada vide šta sve mogu! Ja sam tu da im pripomognem da sebi pokažu šta umeju. Rad sa srednjoškolcima na trodnevnoj radionici bilo mi je najlepše iskustvo do sada – kaže naša sagovornica.

  • „ISPRLJAĆE SE”
    U vreme kada je nastava likovnog zapostavljena, likovna sekcija i izložba radova učenika srednjih škola, koje svake godine organizuje profesorka likovnog Dušanka Đorđević, divna su stvar, smatra Jovana Solomun. – Likovno i fizičko su zapravo predmeti gde nastavnik može da dopre do deteta. U osnovnim školama gde sam radila, negde su to shvatali, a negde i nisu. Jednom prilikom smo na času radili sa glinom i deca su se oduševila, da bi mi posle u zbornici rekli da je đacima zabranjeno da rade sa glinom jer su nemarni i isprljaće se. Takvo razmišljanje uvek razočara – kaže naša sagovornica.

Milana Maričić