UMRLA NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI: Nadežda Pavlović je službovala u Jaši Tomiću

Najstarija žena u Srbiji, Nadežda Pavlović, preminula  je prošle noći u Beogradu, objavili su danas mediji. Januara je napunila 109. godina. Baka Nada je jedan deo svog rada u prosveti provela u Jaši Tomiću. Godine 2019. Nadeždu Pavlović posetio je u njenom stanu na Vračaru kum, Zrenjaninac Srboljub Ćetković Jovanović i predstavnici Udruženja zrenjaninskih penzionera čiji je počasni član bila. List “Zrenjanin” je 2019.godine objavio reportažu o Nadeždi Pavlović.

– Moj devojački san bio je da završim školu, da se udam i da imam šestoro dece, ali prvo da bude devojčica – poverila je tom prilikom reporterki “Zrenjanina” Nadežda Pavlović.

Deo tih snova, Nadežda (tada Stjepanović) ostvarila je u Jaši Tomiću gde je po završetku školovanja u Beogradu, a posle Prilepa, poslata da bude nastavnica srpskog i nemačkog jezika. I baš tu je upoznala supruga Lazara Pavlovića, udala se 1938. godine, a kćerku Željku rodila je 1940. godine.

– Odjednom sam se našla u ravnici, a navikla sam na brda i sve je nekako bilo drugačije, ali ljudi su me prihvatili. Škola je bila na kraju parka, a učionice u prizemlju. Moji đaci su govorili tada, a i kasnije gde god da sam predavala, da sam stroga, ali i da im je u kasnijem školovanju to što su naučili mnogo značilo. I volela sam ih, vodila sam ih na izlete. Mame im spreme toliko toga za jelo, za ceo dan, a oni to pojedu odmah – seća se Nada.

Kasnije, 1944. godine rodila je sina Radmila, ali to već nije bilo u Jaši. Njena kćerka sada živi u Americi, a sin u Novom Sadu. Nadežda ima šestoro unučadi i sedmoro praunuka.

Znajući da Nadežda Pavlović ni u poznim godinama ne odustaje od slatkiša, uz cveće, Zrenjaninci su  joj tada poklonili čokaladice, kao i knjigu pesama Draginje Milović. A doneli su joj i dah ravnice, široke kao njena duša…

Tekst i fotosi: M. Bečejac