U SUSRET 70. FESTIVALU PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE: Otvaranje je u ponedeljak, a predstave će se igrati u više gradova

Narodno pozorište „Toša Jovanović” sa ponosom može da istakne da će po 24. put biti domaćin Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine koje ove godine obeležava 70 godina postojanja. Jubilarna smotra počinje u ponedeljak, 19. i trajaće do 26. aprila, a zbog epidemijske situacije, doneta je odluka da se predstave igraju u matičnim pozorištima učesnika.

Na dan otvaranja manifestacije biće predstavljen katalog o 70. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, a festival će otvoriti predstava domaćina „Gospodin Mokinpot” u režiji Ljuboslava Majera. Najmlađu publiku u subotu, 24. aprila, očekuje predstava „Divljožder”, autorski projekat Jovana Carana, dok će poslednje večeri nakon proglašenja pobednika publika uživati u poklon predstavi „Zaljubljivanje”, u režiji Olje Đorđević (Pozorište mladih, Novi Sad).

– Značajan podatak koji se spominje u katalogu jeste taj da je zrenjaninsko Pozorište najviše puta organizovalo ovu manifestaciju. Tačno sa ovogodišnjom biće 24. po redu. Zrenjanin je sa svojim angažovanjem, privrženošću pozorišnoj umetnosti, ljudskom dobročiniteljstvu, stekao istorijsko pravo da bude taj grad i to pozorište koji će najtradicionalniji festival poneti prema budućnosti – naveo je Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, na konferenciji za novinare koja je danas održana u foajeu zrenjaninskog teatra.

Kako je rekao, svi znamo da je jubilarni Festival trebalo da se održi prošle godine, ali je zbog aktuelne situacije odložen za ovu godinu sa istom selekcijom, repertoarom i dramaturgijom. Prema njegovim rečima, opredelili su se za drugačiji model Festivala, a to je da se otvaranje i zatvaranje održi u Zrenjaninu, a da se takmičarske predstave odvijaju u sedištima teatara koji su učesnici takmičenja.

Prema rečima novoizabranog direktora Pozorišta, Dejana Karlečika, ovogodišnji Festival se može staviti pod jednu vrstu uslovnosti, jer ga organizuju na ovaj način i nada se da je ovo poslednji put da se tako priređuje, odnosno da će u budućnosti prisustvovati više publike, kao i da je značaj Festivala velik za grad.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je najpre čestitao na imenovanju v.d. direktora Dejanu Karlečiku, a potom je istakao da se Zrenjaninci ponose svojim Pozorištem, a posebno činjenicom da se jubilarni Festival održava u našem gradu.

– Želim da pohvalim i društveno odgovorne kompanije koje, osim Grada Zrenjanina, pomažu ovaj Festival. Drago mi je kada ljudi koji privređuju u njemu isto tako osete potrebu da budu deo te priče, kao što je to u slučaju kompanije „Gomex” – poručio je Santovac i dodao da se nada da će narednih godina Festival održavati kao ranije.

Ovim povodom je na današnjoj konferenciji potpisan ugovor o donatorstvu između kompanije „Gomeks” i zrenjaninskog Pozorišta, domaćina Festivala. Ugovore su potpisali Dragan Ranisavljević, direktor za finansije kompanije „Gomex”, medijskog sponzora Festivala, i Dejan Karlečik, v.d. direktora Pozorišta.

I.ISAKOV

Opširnije u štampanom izdanju