Ünnepi hangverseny a nagybecskereki színházban

Liszt Ferencre emlékeztek

A magyar kultúra napja alkalmából Hegedűs Endre zongoraművész és felesége Hegedűs Katalin adtak hangversenyt a nagybecskereki színházban. A koncert szervezője a Szathmáry Karolina leánykollégium és vezetője Julianna nővér voltak.
A szervezők Liszt Ferencnek szentelték ezt a hangversenyt, tekintettel, hogy az idén van 200 éve, hogy az akkor kilenc éves Liszt, az écskai kastély megnyitó ünnepségén zenélt.
A zsúfolásig megtelt színházteremeben a közönség, Bach Korál a 147. kantátából, Donizetti-Liszt Hatos a Lammermoori Lucia operából, Liszt Ferenc 104. Petrarca-szonettje, A Villa d´Este szökőkútjai, a Szerelmi álmokat, valamint a Rákóczi indulót hallhatták, Hegedűs Endre előadásában. Schubert A dúr rondóját és Liszt Les préludes szimfonikus költeményét Hegedűs Endre és Katalin négykezes darabban adták elő.
A darabok között Hegedűs Endre Liszt Ferenc és más zeneszerzők, valamint a hozzájuk fűződő viszonyáról szólt.
A nagybecskereki hangversenyen fellépett az Emmanuel Kamarakórus, Dutina Vilma vezényletével, ők Liszt Ferenc Ave Maria című kórusművét énekelték el.
Hegedűs Endre Hódmezővásárhelyen született 1954-ben, 1980-ban szerzett zongoraművész és tanári diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést ért el Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen. II. díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek.
Pályafutása során több mint 3500 koncertet adott világszerte. Feleségével, Hegedűs Katalinnal gyakran lépnek fel négykezes és kétzongorás művek előadásával. Hegedűs Endre több nyelven beszél: a magyaron kívül angolul, németül, olaszul és japánul tanítja növendékeit.