UOČI USKRSA U JANKOVOM MOSTU IMAJU PUNO POSLA

Selo čeka apoteku i asfalt u Jankovoj

Aktivisti saveta Mesne zajednice Jankov Most prošle godine bili su zaokupljeni asfaltiranjem Begejske ulice, a najkasnije do oktobra planira se presvlačenje asfaltom i Jankove ulice.
Uređivanjem lokalnih puteva počeli smo razgovor sa nedavno izabranim zamenikom predsednika Saveta Mesne zajednice, Savom Bolmanovićem, inače vozačem u „Gomeksu”. Od njega saznajemo da je ponovno otvaranje apoteke takođe jedna od bitnijih obaveza seoskog rukovodstva.
– Upoznati smo sa namerom Ustanove „Apoteka Janković” da osavremeni prostor u kom je smeštena apoteka i izgradi „mokri čvor”. Ne bi bilo dobro da se na tome izgubi previše vremena, jer je slična situacija i u obližnjem Mihajlovu, pa su građani u situaciji da po lekove odlaze u Zrenjanin. Svakodnevno kontaktiramo sa ljudima u Gradskoj upravi, posebno sa Perom Pilipovićem, zaduženim za rad sa seoskim mesnim zajednicama i svi se nadamo da ova situacija neće predugo trajati. Sada imamo situaciju da ambulanta radi – istina samo dva dana u sedmici – ali lekovi koje meštanima prepisuje doktorka mogu da se nabave samo u Gradu budući da situacija sa apotekom u obližnjem Mihajlovu još nije rešena – kaže nam Savo Bolmanović.
Do Uskrsa, koji rumunski narod obeležava po Julijanskom kalendaru, sigurno će biti uređen prilaz i parkiralište pored seoskog groblja i kapele. Do kapele su, saznajemo, već dovedene vodovodne cevi, a najkasnije do desetog aprila biće montirana i česma.
Selo nije u potpunosti pokriveno savremenim vodovodom, pa u jednom broju domaćinstava i dalje rade stari hidrofori, koje po pozivu meštana održava naš sagovornik.
– Zemljište u ataru Jankovog Mosta je prilično slabog kvaliteta, a često je bilo poplavljeno. Pre nekoliko godina radnici „Voda Vojvodine” pročistili su odvodne kanale, tako da smo sada u tom smislu mirni. Meštani su više okrenuti ka stočarstvu – gde prednjači familija Munćan, a sve više i povrtarstvu. No, stanovništvo opada, pa selo ima svega 380 punoletnih žitelja. Danas gotovo sva deca rumunske nacionalnosti već od prvog razreda putuju u Zrenjanin, u Školu „Đura Jakšić” – kaže Bolmanović.
Od manifestacija koje čuvaju tradiciju ovog sela poznat je „Bal Erdeljaca” koji se održava prvog vikenda u septembru, a od nedavno je i fudbalski turnir koji organizuje list „Libertatea”.

M. S-n.