U TARAŠU, NAKON ŠTO JE SELO OSTALO BEZ PRIHODA OD NAFTNE RENTE

Razmišljaju o samodoprinosu

Odluka da se novac od takozvane naftne rente priključi gradskom budžetu nepovoljno je uticala na naše selo, tako da razmišljamo o ponovnom uvođenju samodoprinosa. To bi nam omogućilo stabilno finansiranje rada Mesne zajednice i društvenih i sportskih organizacija, izgradnju i održavanje atarskih puteva, pa i održavanje manifestacije poput „Taraš – selo roda”. Primer obližnjeg Elemira, gde se samodoprinos ubira u kontinuitetu, pokazuje da je ovaj način prikupljanja sredstava za potrebe sela još nezamenljiv.
Ovim rečima nedavno izabrani predsednik Saveta Mesne zajednice Stevan Dopuđ ilustruje glavne preokupacije Tarašana na početku sezone građevinskih radova.
Tokom prošle godine izgrađeno je, inače, kilometar i po atarskog puta prema Melencima, a očekivanje je da će toliko biti urađeno i ove godine. Tim tempom bi se stiglo do manje od 50 procenata posla. Do Melenaca ima sedam kilometara, a vrednost radova je oko 20 miliona dinara. Tarašani računaju i na učešće pokrajinskih fondova koji bi, kako je to uobičajeno, obezbedili polovinu novca, ukoliko zrenjaninska lokalna uprava i Taraš obezbede isto toliko.
Ovde se nadaju da će u dogledno vreme uspeti njihova inicijativa da se dovrši gradnja puta od sela do Žabaljskog mosta.
– Nadamo se razumevanju nadležnih, jer bi tako putovanje od Tarašana do Novog Sada bilo upola kraće. Spoj sa tim mostom mnogo bi značio za naše poljoprivrednike jer na desnoj obali Tise obrađuju približno dve hiljade jutara – kaže naš sagovornik u osvrtu na drugi problem o kome razmišljaju aktivisti Mesne zajednice.
Od ništa manje važnijih poslova koji su realizovani prošle godine Dopuđ izdvaja rekonstrukciju grejanja dečijeg vrtića, u šta je uloženo milion dinara, uređenje kapele na seoskom groblju.
Tarašani se nadaju da će seoska crkva, posvećena Svetom Nikoli, koja je u prilično lošem stanju, u dogledno vreme biti rekonstruisana. Ove godine trebalo bi da se popravi zidani deo zvonika (bakarni krov je obnovljen pre desetak godina), dok bi se sa rekonstrukcijom broda crkve sačekalo još neko vreme…

M. S-n.