UPITNA LOKACIJA IGRALIŠTA U SUBOTIĆEVOJ ULICI

Uzurpirano gradsko zemljište?

Zrenjaninski arhitekta Igor Kovač, zapitan nad zauzetom i ružnom javnom površinom u centru grada, takozvanim igralištem između zgrade muzeja i Muzičke škole, pokrenuo je nedavno raspravu na interenetu koja je uključila i stručnjake iz drugih oblasti. Upitnost objekata na tom prostoru obnovila je pitanje odogovornosti i, naravno, rešenja.
Sporni objekti nalaze se u Subotićevoj ulici, na parceli 5835/2. Reč je o gradskom zemljištu koje se u katastarskoj službi vodi kao javni park. Na njemu se mogu primetiti ružni prizori – rupa od nekadašnjeg kioska, zapušteno igralište i objekti nalik na straćare, prekrivene ciradom.

KONSTRUKCIJE NELEGALNE?
Kovač je izneo svoje viđenje problema, naglasivši da se nered nalazi na površini koja je okarakterisana kao javni park. Zbog čega problem dobija dodatnu težinu, budući da je reč o kulturnom dobru.
– Pravno je nemoguća bilo kakva građevinska intervencija bez odobrenja ustanova kao što su Zavod za zaštitu spomenika kulture, Javno preduzeće za urbanizam, kao i bez reakcije građevinske inspekcije, jer su objekti podignuti, bez odobrenja ovih ustanova. Osim toga što su nelegalni, oni su izgrađeni od zapaljivog materijala te time prete i da ugroze živote – napominje Kovač.
On smatra da slika ovog igrališta pokazuje duh našeg grada, građanstva i neodgovorne administracije.
– Rešenje je jednostavno: izdati nalog za uklanjanje spornih objekata sa zaštićene javne površine, odnosno vratiti je u prvobitno stanje – poručuje sagovornik.
Sličnog mišljenja je Bojan Kojičić, istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
– Nema sumnje da su te konstrukcije nelegalne. Međutim, njihovo uklanjanje prevazilazi naše nadležnosti. Zavod tu suštinski ne može mnogo. Pomenuti objekti stoje godinama. Rešenje i odluka o njihovom uklanjanju mora stići od gradske vlasti – rekao je Kojičić, prisećajući se da je njegova ustanova ranije pokretala to pitanje, ali uzaludno.

LOCIRATI VLASNIKE
Sanja Vrzić, viši organizator muzejskih aktivnosti potvruđuje da je Muzej vlasnik samo podrumskog prostora, odnosno da sve što je izvan same zgrade ne spada u njihovu nadležnost. – Igralište je javni prostor i trebalo bi Grad da odredi ko je vlasnik spornih objekata i da prema njima postupi – ukazala je Vrzić.
Nakon razgovora sa stručnjacima poslali smo zahtev Gradskoj upravi. Na upite: ko je vlasnik tih objekata; zašto su oni podignuti na javnoj površini i po kom ugovoru; da li za to imaju dozvolu i ukoliko to nije slučaj, da li će inspekcija reagovati – stigao nam je odgovor u jednoj rečenici. Potpisao ga je Željko Brusin, šef Odseka komunalne i saobraćajne inspekcije. U obaveštenju se kaže da je postupak u toku i da će se reagovati u skladu sa zakonom u narednom periodu.

Shodno navedenom, Zrenjanincima ostaje da čekaju. Naši sugrađani su i ovoga puta pred večitim pitanjem svih urbanih postojbina, koje se nije menjalo još od atinskih polisa – da li će grad srediti svoje ruglo i zaštiti opšti interes, ili će ruglo ostaviti netaknuto zajedno sa nečijim ličnim interesima.

N. Kovačević

  • U PLANU BILA MINI-SCENA
    Renoviranje muzičke škole devedesetih godina pokrenulo je ideju da se na ovom prostoru podigne mala letnja pozornica pogodna za nastupanje i vežbanje. Međutim, stvaranje neformalnog kulturnog ambijenta za okupljanje i prijatan boravak poklonika klasične muzike nije se desilo, a ideja je ostala zaboravljena.