U TOMAŠEVCU ODRŽANA 25. IZLOŽBA STOKE

Livade i pašnjaci Banata sve prazniji

Prvih prolećnih dana pre dve ili tri decenije pred Tomaševcom bi vas dočekalo na stotine grla muznih krava i ovaca. Ovo selo je uz Kumane bilo najpoznatije u našem regionu po bogatom stočnom fondu, što je bio razlog tamošnjim farmerima krajem prošlog veka da prirede izložbu stoke. To su činili sve do pre četiri godine, kada je zbog pandemije tradicija prekinuta. Na svu sreću nastavljena je proteklog vikenda, 13. maja.

– Okupilo se manje odgajivača nego ranijih godina tako da je izloženo dvadesetak grla krava i junica i stotinak ovaca. Učinili smo veliki napor da tradiciju nastavimo, mada su objektivno uslovi u ovoj proizvodnji izmenjeni, a i stočni fond značajno smanjen – navodi Nenad Bogdanov, sekretar Udruženja odgajivača stoke u Tomaševcu.
I dok je stručni žiri na čelu sa profesorom Miroslavom Plavšićem sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta detaljno posmatrao izložbenu šetnju grla, to su sa setom pratili dugogodišnji stočari i pokretači ove manifestacije Živa Novakov i Rajko Fijat.
– Nekada su bila bolja i sigurnija vremena za ovu proizvodnju u svakom pogledu, počevši od cene mleka pa do proizvodnje sira ili prodaje žive stoke. Naše selo imalo je preko hiljadu muznih krava i praktično nijedna kuća nije bila bez njih, a da ne govorimo o stadima ovaca. Ovdašnji pašnjaci su bogomdani za stočarstvo. No, vremena su se izmenila, a osnovni problemi su niske cene proizvoda i odlazak mladih sa sela. Ipak, radujemo se ponovnom okupljanju – kažu u glas Živa i Rajko.

Da u Tomaševcu ima onih koji ni u današnjim uslovima ne odustaju dokazuje Dragoslav Romanov koji je izložio dva grla. Ističe da je govedarstvo višedecenijska tradicija njegove porodice.
– Proizvodimo oko 700 litara mleka dnevno i sve odlazi u „Mlekoprodukt”. Za nas proizvođače cena nikada nije povoljna, ali šta se tu može, moramo se uklapati sa tržištem. Lakše je u ovom periodu kada stoka ide na ispašu, a ove godine pašnjaci su kvalitetni – navodi Romanov.
Čedomir Stanić iz Orlovata redovno dolazi na ovakve priredbe i ovoga puta ima izloženu kvalitetnu kravu muzaru simentalske rase.
– Ima nas koji ovo radimo iz velike ljubavi prema stočarstvu, selekciji grla i porodičnoj tradiciji – kratko će Čeda, čije će grlo ponelo epitet najboljeg u simentalskoj rasi.
Na smotri je učestovalo i desetak izlagača ovaca. U društvu unuka Stefana zapažamo Stevicu Stefanova iz Farkaždina, koji se bavi i govedarstvom i ovčarstvom.
– Izložili smo par grla „banatske cigaje”. Ovo je bila želja mog dvanaestogodišnjeg unuka koji izuzetno voli da gaji stoku. To je u tradiciji moje familije i raduje me što će se nastaviti. Teška je situacija u ovoj grani u kojoj opstaju samo pravi zaljubljenici. Nema odmora cele godine – napominje Stevica.

 

Uz profesora Plavšića u žiriju su bili i Dragan Babić iz zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe (PSS) i Tomica Šoškić sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, uz stručnu asistenciju Gordane Aćimac iz PSS-a.
– Svi zaslužuju pohvale: lokalno udruženje stočara, izlagači, PSS. Masovnost je izostala, a kvalitet je bio solidan – naglašava prof. Miroslav Plavšić.
Podršku u organizaziciji 25. izložbe dali su Grad Zrenjanin, pojedini sponzori, kao i Mesna zajednica (MZ).
– Ovo je mnogo više od takmičarskog dana. Sela su nam opustela, a mi se trudimo da vratimo neke zaboravljene sadržaje. Tako ćemo 21. i 22. maja povodom letnjeg Svetog Nikole imati aktivnosti u organizaciji sa pravoslavnom crkvom – ističe Goran Fijat, predsednik Saveta MZ.
Ovaj 13. maj nije bio prilika samo za druženje odgajivača stoke, već i za takmičenje u pucanju čobanskim bičem i za šetnju pulina. Domaćice su izložele kvalitetan tomaševački sir, a za gurmane je bilo čuvenog paprikaša.

Napuštajući Tomaševac, osmelili smo se, poput mnogih meštana, da automobilom pređemo preko oronulog i za saobraćaj zabranjenog mosta na Tamišu. Pratio nas je osećaj gorke sete da je i to dugogodišnja nebriga onih kojima su „puna usta” sela. Briga o njemu se vidi na svakom koraku, od praznih pašnjaka koji su nas dočekali do mosta sa rupama koji nas je ispratio.

Nikola Božović

ŠAMPIONKA IZ ŠTALE ĆURČIĆ
Priznanje za apsolutnog šampiona 25. izložbe pripalo je kravi iz štale Laze Ćurčića (Tomaševac). Orlovaćanin Čeda Stanić nagrađen je za kravu holštajn rase, a Dejan Jović iz Barande za simentalsko goveče. Miodragu Romanovu iz Tomaševca pripala je prva nagrada u kategoriji junica. Kvalitet ovaca je bio nešto slabiji. U konkurenciji „banatske cigaje” nagrađene su ovce Stevana Lukovića (Čenta), kao i šilježe i ovan Dragana Nebrigića (Ilandža). Kod rase „virtemberg-bergamo” priznanja su dobile ovce Aleksandra Vijatova (Tomaševac), šilježe Marčela Musteca (Torak), jagnje Nikole Vijatova (Tomaševac) i ovan Darka Velimirova (Farkaždin).

NAJMLAĐI UČESNIK
Jedna od izložbenih atrakcija bila je i „pucanje” uz pomoć čobanskog biča. Sve simpatije pobrao je osmogodišnji Aleksa Milićev, učenik prvog razreda ovdašnje osnovne škole, koji je pokazao ovu izuzetnu veštinu. On je bio najmlađi učesnik izložbe, pa mu je Goran Fijat uručio pehar i diplomu. Inače, oko 50 nauspešnijih u takmičarskom delu smotre dobilo je pehare i diplome.