UPOZORENjE VATROGASNE SLUŽBE

Ne paliti strne useve
Biće kažnjen svako ko bude namerno palio ostatke žetve – kaže Branislav Milosavljević
Na teritoriji okruga već se desio požar – u ataru Jankovog Mosta izgorelo je žito na 200 kvadratnih metara. Brzom intervencijom vatrogasaca sprečeno je širenje stihije na ostatak parcele. Zbog visokih temperatura postoji mogućnost samozapale otpada i žita tokom rada mašina, a vatrogasci svake sezone imaju pune ruke posla.
– Član 50 Zakona o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru – kaže Branislav Milosavljević, komandant zrenjaninskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona. Po njegovim rečima, inspektori preventivne zaštite su na terenu.
– Biće kažnjen svako ko bude namerno palio strne useve – naglašava naš sagovornik. – Svaki vozač kombajna i traktora mora imati servisirane protivpožarne aparate i zapisnike o izvršenom kontrolnom pregledu mašine, kako bi mogao da reaguje u slučaju požara. Ukoliko nije u mogućnosti da ugasi požar, u obavezi je da pozove broj 193, odnosno vatrogasnu jedinicu.
Iskustvo doduše pokazuje da je sve manji broj požara tokom žetve žita, a da se veći broj prijavljuje kada počne berba kukuruza. Prošle godine nije bilo mnogo požara, dok je 2014. godine zabeleženo preko dve stotine intervencija.
Ove sezone je bilo dosta padavina, te su vatrogasci intervenisali preko trideset puta da bi iscrpli vodu iz kanala i potopljenih dvorišta. Prema rečima Milosavljevića, najkritičnije je bilo u opštinama Žitište i Srpska Crnja. Pripadnici vatrogasne jedinice uvek su u pripravnosti, a o bezbednosti ovog područja brinu 62 vatrogasca.
– Nas osmorica je u smeni. Ukoliko je reč o većem požaru, na teren izlazi najmanje dva vozila i šest vatrogasaca. Na raspolaganju su 24 vatrogasna vozila koja su dosta stara, ali su ispravna. Nedavno smo dobili jedno novo vozilo, zahvaljujući pomoći Grada Zrenjanina – kaže naš sagovornik.