USEVIMA NA BANATSKIM NJIVAMA NEDOSTAJU VLAGA I SUNCE

Žitorodna polja su žedna

Prolećna setva na oko 170.000 hektara oranica u srednjem Banatu primiče se kraju. Pšenica koja je zasejana jesenas u dobrom je stanju. Međutim, kulturama koje su tek zasejane, a i žitu, ovih dana nedostaju vlaga i sunce. To potvrđuje i diplomirani agronom Vojin Trkulja, dugogodišnji direkor Društvenog preduzeća „Branko Gleđa” iz Banatskog Višnićeva.
– Aprilske noći, ali i dani prilično su hladni za ovo doba godine. Svim usevima dobro bi došlo više sunčanih dana. U poslednje dve nedelje palo je u proseku dvadesetak litara kiše po kvadratnom metru. To je nedovoljno za intezivnije klijanje biljaka i razvoj pšenice – ocenjuje naš sagovornik koji iza sebe ima gotovo četrdeset godina iskustva u ratarskoj proizvodnji.
I dok obilazimo žitorodna polja, primećujemo da su ona blagovremeno prihranjena azotnim đubrivima, kao i da je obavljena prva zaštita od korova.
– Bez obzira na izuzetno skupu setvu, vidim da je većina poljoprivrednika primenila sve potrebne agrotehničke mere. Pšenica se još drži, sada je u fazi prvog „kolenceta”. Za dalji razvoj žitu je preko potrebna kiša kao i više temperature. Zbog hladnijeg aprila zapaža se zaostatak u razvoju i napredovanju. Inače, u poslednje tri godine u proseku je oko 200 litara manje padavina na godišnjem nivou. To značajno utiče na prosečne prinose svih kultura, utoliko pre što se na ovom području navodnjavaju tek neznatne površine – komentariše Trkulja.

Kukuruz i suncokret zasejani su pre desetak dana i još uvek nisu u fazi klijanja. Vlage ima samo u površinskom sloju zemlje, a nema dovoljno ni sunčanih dana.
– Za sada je jedino šećerna repa iznikla i nju valja što pre zaštititi od pipe i drugih štetočina. Nekadaje ovo područje bilo poznato po proizvodnji šećerne repe zbog dve šećerane koje su radile u Zrenjaninu i Srpskoj Crnji. Danas su to zanemarljive površine i kreću se od dve do tri hiljade hektara – dodaje Trkulja.
Zapažamo da su gotovo sve oranice obrađene, parloga skoro da i nema, što nije bio slučaj pre deset ili dvadeset godina. Sve to govori u prilog činjenici da, ukoliko se poštuju agrotehnički rokovi, njive blagovremeno zaseju i održavaju, mogu da se očekuju solidni prinosi. Sa cenama žitarica koje se sada najavljuju, bez obzira na skupo dizel gorivo, seme i veštačko đubrivo i uz povoljne vremenske uslove, banatski paori mogu da se nadaju solidnoj zaradi.

N. Božović

  • PŠENICA 36 DINARA
    Ove godine došlo je do rasta cena svih poljoprivrednih proizvoda. Tako je na Produktnoj berzi u Novom Sadu pšenica dostigla 36 dinara, a kukuruza 33 dinara. Podsetimo, prošle godine u otkupu pšenica je koštala 20, a kukuruz 17 dinara. Ove godine u Srbiji je pšenicom zasejano oko 600.000 hektara, a setva kukuruza očekuje se na oko 950.000 hektara.

 

  • JEDINO DRUŠTVENO PREDUZEĆE
    Oko vlasničke transformacije Društvenog preduzeća „Branko Gleđa” iz Banatskog Višnjićeva bilo je dosta polemika. Ono je i dalje u statusu državnog preduzeća.
    – Imamo tri člana Skupštine i predstavnika Vlade u kolektivu. Zapošljavamo pet radnika, obrađujemo oko 250 hektara oranica. Pod kukuruzom je 105 hektara. Pšenicom je zasejano 50, suncokretom 65 i sojom 40 hektara – kaže Trkulja.