USPEH ZRENJANINSKIH GIMNAZIJALKI U TRŠIĆU: Drugo i treće mesto na takmičenju iz srpskog

Pored takmičenja iz istorije, geografije, mađarskog jezika, književne olimpijade i učešću na školskom pozorju, učenici Zrenjaninske gimnazije osvojili su važna mesta i na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika održanog 26. maja u Tršiću. Učenica Senka Daruši 2-9, pod mentorstvom profesorka Nataše Korovljev, osvojila je drugo mesto, dok je Milica Gecin 1-5 osvojila treće mesto, a pripremala ju je i vodila profesorka Saša Radošević. Na osvojenim mestima čestitao im je direktor Gimnazije Milan Radaković.

Bitno je reći da je ovo takmičenje iz gramatike, konkretno iz srpskog jezika i jezičke kulture. Posebno se rade testovi iz gramatike, posebno iz književnosti. Čini nam se da je takmičenje iz gramatike zahtevnije, utoliko što se manje oslanja na redovni školski program i zahteva mnogo više dodatnog angažmana kako profesora, tako i učenika. Već se na opštinskom takmičenju traži zalaženje do detalja. Treba naglasiti i to da je naša Gimnazija koja je opšteg tipa u rangu sa filološkim gimnazijama, time su uspesi naših đaka još veći – poručuju profesorice Nataša Korovljev i Saša Radošević i ističu veliku posvećenost đaka kada je reč o samom takmičenju.

Ove godine je konkurencija bila izuzetno jaka a nagrade koje su učenice donele imaju još veći značaj. Utiske sa takmičenja prenela je trećeplasirana Milica Gecin.

Nije mi prvi puta da učestvujem na takmičenju, jer to činim još od osnovne škole, tako da slobodno mogu reći da imam iskustva, što ublažava tremu. Najviše sam se fokusirala na zadacima, pažljivo sam ih čitala, jer su neki bili i dvosmisleni i zahtevniji. Najviše je bilo pravopisnih, gde se jako lako možemo zbuniti i gde jedno slovo i minimalna greška poništavaju ceo zadatak – rekla je Milica Gecin.

Senka Daruši se nadovezala na priču o takmičenju i dodala da je zadovoljna uspehom, ali uvek može i bolje. Kao i Milica dugo i temeljno se pripremala, jer gradivo na takmičenju nije samo iz jednog razreda, nego pokriva sve oblasti.

M. Malbaški