ŠKOLSKE SVEČANOSTI: Dan Osnovne škole „Đura Jakšić”

U Kulturnom centru danas je obeležena 81 godina rada i postojanja Osnovne škole „Đura Jakšić u Zrenjaninu. O ovoj značajnoj ustanovi, uspesima njenih učenika i nastavnika u ovoj školskoj godini govorila je direktorka Vesna Sakelšek.

– Naša škola slavi rođendan i kao što dolikuje, svečano ga obeležavamo. Danas se prisećamo svih uspeha u kojima je naša škola učestvovala tokom svih ovih godina. Imamo priliku da se zahvalimo svim bitnim ljudima koji su doprineli da naša škola bude što bolja i uspešnija u svom radu. Na kraju programa svi učenici koji su ostvarili uspehe na takmičenjima, domaćim ili međunarodnim dobiće pohvalnice. Koliko smo bili uspešni u ovoj školskoj godini govori činjenica da ćemo podeliti 120 pohvalnica đacima. Ovogodišnji program će biti drugačiji od ranijih godina, u njemu će učestvovati deca zajedno sa nastavnicima, a pripremila ga je Sonja Vujaković – istakla je Vesna Sakelšek.

Na teritoriji Gradnulice, 1938. godine, na mestu stare, takozvane „gradnuličke škole“, porušene 1936. godine, podignuta je nova, moderna školska zgrada. Gradnju je po nalogu inženjera Vladimira Živkovića, tadašnjeg predsednika opštine i predsednika mesnog školskog odbora, investirala Gradska opština na zemljištu koje je otkupila od Pravoslavne crkvene opštine. Nakon izgradnje, po projektu arhitekte Đorđa Tabakovića, u periodu od 1936. do 1938. godine, novi školski odbor doneo je odluku 1. marta 1938. godine da nova škola nosi naziv „Viteški kralj Aleksandar I Ujedinitelj“. Svojom fasadom i impozantnim izgledom škola je odudarala od okolnih zgrada. U vreme kada je podignuta bila je najveća i najlepša građevina u Gradnulici.

Ž. M.