ZAVRŠENA 36. ČITALAČKA ZNAČKA: Biblioteci predato blizu 400 dnevnika

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” juče je održana završna svečanost 36. manifestacije „Čitalačka značka”. Tom prilikom proglašeni su najuspešniji autori čitalačkih dnevnika u kategoriji učesnika od prvog do osmog razreda osnovne škole.

Prateći interesovanja dece i značajne jubileje, ovogodišnji obavezni deo programa bio je strip. Jednan od najpoznatijih superheroja, Supermen, proslavio je 80 rođendan, pa ovogodišnja „Čitalačka značka”, u duhu tog jubileja, nosi naziv „Čitalačka Super značka”.

Program završne svečanosti pripremili su učenici 4-2 Osnovne škole „Đura Jakšić” sa učiteljicom Sonjom Vujaković i bibliotekari Dečjeg odeljenja Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”

– Svaki čitalački dnevnik trebao je da sadrži prikaz najmanje 5 knjiga, od kojih je jedna strip. Učesnicima je ostavljena mogućnost da utiske o pročitanim knjigama prikažu u formi koja im najviše odgovara: kao tekst, ilustraciju, u formi stripa, video zapisa, kao i da odluče da li će čitalački dnevnik pisati u elektronskoj ili klasičnoj formi. Čitalački dnevnici koje su deca vodila tokom čitave godine dostavljeni su Gradskoj biblioteci do 21. maja. Ove godine Biblioteci je predato oko 400 dnevnika iz 24 škole, a neka odeljenja su bila posebno maštovita i osmisla su kreativne kolekcije u kojima su doneli svoje dnevnike – ispričala je Jelena Đorđević Perc, urednica kulturnih programa Gradske narodne biblioteke.

Izložba svih kolekcija, kao i najuspešnijih dnevnika priređena je u čitaonici dečjeg odeljenja.

M.Ml

Foto: Gradska narodna biblioteka ,,Žarko Zrenjanin,,