Vajdasági Magyar kórusok találkozóját tartották meg székesegyházban

A XX. találkozónak Nagybecskerek adott otthont

Vasárnap a nagybecskereki Nempomuki Szent János-székesegyházban rendezték meg a Vajdasági Magyar Kórusok XX. találkozóját.
Az idén harmadik alkalommal Nagybecskerek a házigazdája ezen találkozónak, ugyanis az első és tizedik Kóruspódiumnak is az Emmanuel Kamarakórus volt a házigazdája.
Az találkozó a Himnusz hangjaival vette kezdetét, melyet a kórusok közösen énekeltek el.
Az idei rendezvény kettős jubileum jegyében zajlott, ugyanis jövőre 2020-ban lesz 200 éve, hogy az akkor kilenc éves Liszt Ferenc Écskán a Lázár-kastély megnyitóján adott hangversenyt. 2020-ban egy nagybecskereki születésű zeneszerző Petrovics Emil születésének kilencvenedik évfordulójára emlékezünk.
Ezen jubileumok jegyében a koncert elején a résztvevő kórusok közösen énekelték Liszt Ferenc, Ave Maria című szerzeményét, Konrád Emma vezényletével.


A találkozó végén, viszont Petrovics Emil Játszik a szél című kórusművét adták elő. A kórusok közös karát Dutina Vilma vezényelte.
Az egybegyűlteket először Ft. Pastyik Róbert nagybecskereki plébános üdvözölte, majd Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondta el üdvözlő beszédét.
A jubileumi találkozót levélben köszöntötte Pirityiné Szabó Judit a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvetője
A XX. jubiláris találkozón 11 kórus vett részt. Nagybecskereken a Nepomuki Szent János-székesegyházban közönség elé lépett a házigazda Emmanuel Kamarakórus Dutina Vilma vezetésével, a kúlai Bartók Béla vegyes kórus, Vendel Gyöngy vezényletével, a zentai Musica Sacra kórus Edelényi Magdolna vezényletével, a temerini Őszi rózsa kórus Csernyák Zsuzsanna vezényletével, a kúlai Bartók Béla kamarakórus Vendel Gyöngyi vezényletével, az adai Musica Humana Kamarakórus Bács Annamária vezényletével, az újvidéki Kapisztrán ferences ifjúsági kórus, Beszédes Margit vezényletével, a Cantilena női kórus Vendel Gyöngyi vezényletével, a magyarkanizsai Cantilena Kamarakórus Tolnay Ilona vezényletével,a temerini Juventus énekkar Csernyák Zsuzsanna vezetésével, az óbecsei Schola Cantorum Stefaniga Ottília vezényletével.